Roparun brengt hele dorp samen

HONDERDEN STERREN SMUKKEN PARCOURS OP

De mensen van 'Hartelijk Opstal', samen met schepen Geert Hermans (groene ster).
Foto GDR De mensen van 'Hartelijk Opstal', samen met schepen Geert Hermans (groene ster).
Opstal maakt zich weer op voor de jaarlijkse Roparun. Dit jaar zullen honderden sterren het parcours door het dorp opsmukken. Het gebeuren brengt alvast alle bewoners naar buiten, hetzij langs het traject hetzij op de site Patattenmolen, waar een feestje wordt gebouwd.

De vereniging "Hartelijk Opstal" spaart al jaren kosten noch moeite om van Opstal een waardig Roparun-dorp te maken. De estafetteloop tussen Parijs en Rotterdam laat immers al enkele jaren haar parcours ook door Buggenhout lopen, omdat teams met streekgenoten meedoen. "En dus zorgen we voor ambiance in het dorp", zegt Dirk Stallaert van Hartelijk Opstal.

Sterren

"We beseffen dat we Zele, als hét alom gekende Roparun-dorp niet naar de kroon kunnen steken. Maar we zijn wel blij dat we ook in Opstal iets kunnen doen bewegen en tegelijk geld inzamelen voor het goede doel. We merken dat de Roparun daardoor in deze regio jaar na jaar meer leeft bij de mensen."


Elk jaar kiest Hartelijk Opstal een nieuw thema om daarrond de inkleding van het dorp te verzorgen. Alle straten van het Roparun-traject worden versierd. Deze keer met honderden sterren. "Omdat iedereen die langsloopt een ster is. Maar ook voor iedereen die overleed aan kanker", zegt Kristien Maes van Erkrido, de plaatselijke vereniging van Kom op tegen Kanker. "Alle inwoners hebben een oproep gekregen om hun woningen en voortuinen langs het parcours hiermee te versieren. En vrijwillige dames in Zaal Torenhof en bewoners van rusthuis Heymeulen zijn al weken in de weer om mooie sterren te breien en de stikken. Dat geeft ons heel wat materiaal om alles mooi op te smukken."

Live optredens

Voor veel inwoners van Opstal is de Roparun dé gelegenheid om samen te komen met buren. "Een aperitiefje drinken terwijl de deelnemers van de Roparun passeren, dat is ondertussen een gewoonte", zegt Erik Dalemans. "Maar het echte feestgebeuren: dat bevindt zich op de site Patattenmolen. Daar voorzien we hapjes, drankjes en live optredens van coverbands als Fuck A Duck en The Crumbles."


De organisatoren pakken ook dit jaar uit met een Bierloop. "Enkele honderden nemen hieraan deel", zegt Liesbet Blindeman. "Ze lopen het traject van de Roparun in Opstal en krijgen een bonnetje, waarmee ze een streekbier kunnen proeven. We werken daarvoor samen met verschillende brouwerijen. Met dit initiatief lokken we ook meer mensen die verder van het parcours wonen, zodat we nog meer volk mogen verwelkomen."

Verkeersverbod

De Roparun vindt plaats op zondag 4 juni. De doortocht van de deelnemers wordt in Opstal verwacht vanaf 18.30 uur via de Wiesbeek, Broekstraat, Ravenstraat, Jules Andriespark, Meir, Kerkweg, Broekstraat, Putweg, site Patattenmolen, Krapstraat en Molenstraat. De Streekbierenloop vindt plaats van 16.30 uur tot 18 uur. Naar aanleiding van dit evenement geldt een parkeerverbod in de Broekstraat, Ravenstraat, Jules Andriespark, Meir, Kerkweg en Putweg. Diverse straten krijgen ook eenrichingverkeer of een verkeersverbod.