Opmerkelijke wending tijdens proces: twee getuigen mogelijk zélf betrokken bij zwaar ongeval

Vader en zoon dreigen vervolgd te worden voor meineed

Lars V.B. en Nico B. in de rechtbank. B. is mogelijk verkeerd gedagvaard volgens zijn advocaat.
Koen Baten Lars V.B. en Nico B. in de rechtbank. B. is mogelijk verkeerd gedagvaard volgens zijn advocaat.
Voor politierechter Peter D’hondt zijn vandaag twee getuigen van een vermeende straatrace in Buggenhout in januari 2017 aan het woord gekomen. Een Porsche Cayenne knalde toen frontaal op een Mercedes, waarbij een vrouw zwaargewond raakte. De twee getuigen, een vader en een zoon, legden in de rechtbank echter een twijfelachtige getuigenis af over de vermeende straatrace, waardoor ze nu zelf een onderzoek aan hun been hebben wegens meineed. Het parket stelde de zaak ondertussen uit naar 21 juni.

Er werden heel wat wenkbrauwen gefronst deze ochtend in de rechtbank. Een vader en zoon werden op vraag van de verdediging opgeroepen als getuige in een zwaar ongeval in Buggenhout, in januari 2017. Lars V.B. knalde toen met zijn Porsche Cayenne frontaal op een Mercedes na een vermeende straatrace met een BMW, waar Nico B. achter het stuur zou hebben gezeten. Het ongeval veroorzaakte niet alleen aanzienlijke materiële schade, de vrouw achter het stuur van de Mercedes raakte ook zwaargewond. Beide getuigen verklaarden de zwarte Porsche te hebben zien ‘racen’ en kwamen vandaag hun verklaring afleggen in de rechtbank. Alleen logen vader en zoon beiden zélf over wie van hen reed en in welke auto ze zaten op het moment van de feiten. 

De zoon kwam als eerste aan de beurt om zijn getuigenis af te leggen. De rechtbank legde hem een simpele vraag voor: met welke wagen reed het duo op het moment van de feiten? Antwoord: ‘de blauwe Mercedes van zijn vader’. 

Openbaar aanklager Dries Tanghe schrok zichtbaar van dat antwoord en vroeg daarna meerdere keren ter bevestiging of het effectief om een Mercedes ging. “In de eerste verklaringen was namelijk sprake van een BMW, deze werd ook opgemerkt door de ANPR-camera en staat op naam van de zoon", aldus Tanghe. De man bleef echter bij hoog en laag volhouden dat hij in de Mercedes van zijn vader zat.

Nadien werd de vader verhoord. Ook hij getuigde dat hij — in zijn eigen wagen — achter het stuur had gezeten op het moment van het ongeval. Politierechter Peter D'hondt twijfelde aan de verklaringen en legde de vader stevig op de rooster. “Het wordt nu tijd dat je de waarheid zegt, er staan zware straffen op liegen onder ede", aldus D'hondt. 

Uiteindelijk gaf de vader schoorvoetend toe dat hij zich meende te herinneren dat zijn zoon in zijn eigen wagen — de BMW, dus — reed. “Het is al zo lang geleden, dat ik het mij niet meteen kon herinneren", aldus de vader. 

Alain Legat, advocaat van Nico B., beweerde tijdens de vorige zitting ook al dat de verkeerde BMW-bestuurder mogelijk was gedagvaard en dat de getuigen eens aan de tand moesten gevoeld worden. “Er waren heel wat BMW’s aanwezig op dat moment, die ook gezien zijn op de ANPR-camera", klonk het toen. Nu blijkt dat ook de getuigen met een BMW reden,bestaat de mogelijkheid dat zij zélf betrokken partij zijn. 

De zaak werd verdaagd naar 21 juni om onderzoek te doen naar de verklaringen van de getuigen, maar het parket houdt de lippen stijf op elkaar of de getuigen vervolgd zullen worden. “In mijn carrière heb ik het nog maar een keer meegemaakt dat iemand liegt. Dit zou de tweede maal zijn", besloot politierechter Peter D'hondt. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.