Nu ook tweede verdachte voor moord op Jens De Block, en hij is geen onbekende voor gerecht: man zit al in gevangenis voor kanaalmoord

De beklaagden Yves H. (links) en Jurgen R. tijdens een eerder proces.
Geert De Rycke De beklaagden Yves H. (links) en Jurgen R. tijdens een eerder proces.
Er is een tweede verdachte voor de moord op Jens De Block bekend. Het gaat om Yves H., die geen onbekende is voor het gerecht. H. werd in het verleden al veroordeeld, samen met die andere verdachte in deze zaak: Jurgen R., voor de moord op Eric Van Spitael, ook wel bekend als de kanaalmoord. De kans bestaat dat de twee mogelijk ook deze moord samen hebben gepleegd.  

Voor de kanaalmoord kreeg Yves H. dertig jaar cel, zijn kompaan Jurgen R. kreeg twee jaar cel voor het verbergen van het lichaam. Eric Van Spitael werd op 7 januari 2010 vermoord door H. Jurgen R. verstopte het lichaam een tijdje in een kast waarna het in het kanaal gedumpt werd. 

Nu worden de twee verdachten mogelijk opnieuw samengebracht in een ander moorddossier. Op 22 oktober 2000 werd de toen 29-jarige Jens De Block in Sint-Niklaas om het leven gebracht met enkele messteken. Daarna werd zijn levenloze lichaam aangetroffen op de Houtbriel in Sint-Niklaas. Al die jaren lang kon er geen enkele verdachte gevonden worden, maar mogelijk vallen de puzzelstukken nu toch in elkaar. Jurgen R. werd op 18 maart van dit jaar opgepakt nadat politie het DNA van de kanaalmoord had vergeleken met de moord op De Block. Sindsdien zit R. terug in de gevangenis, maar hij ontkent dat hij de dodelijke steken zou toegediend hebben. 

BELGA

Verdachte ontkent

R. bekent wel dat hij het slachtoffer heeft toegetakeld, maar niet dodelijk heeft verwond. Daarvoor verwijst hij naar zijn kompaan in de kanaalmoord, Yves H. Ook hij zou nu verhoord en aangehouden zijn, dat bevestigt zijn advocaat. “Het klopt dat mijn cliënt verhoord werd”, zegt advocaat Bart Gijsen. “Dinsdag zal hij voor de raadkamer in Dendermonde moeten verschijnen in deze zaak. Ik ben heel benieuwd naar de verklaringen van Jurgen R. Tot op vandaag heb ik hier nog geen inzage in gehad, maar mijn cliënt ontkent in alle toonaarden.” 

Wat ook vast staat, is dat beide verdachten samen een café hadden in Sint-Niklaas, vlakbij waar de moord zou gepleegd zijn. Of dit een rol speelde in de moord op Jens De Block, is nog niet duidelijk. De advocaten van Jurgen R. wilden geen informatie kwijt over de zaak, maar de man blijft wel aangehouden. Voor H. heeft een mogelijke betrokkenheid in deze zaak grote gevolgen: als hij ooit schuldig wordt bevonden, komt hij waarschijnlijk nooit meer vrij. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.