Nieuwe wind door jeugdhuis Bobo: Nieuw bestuur wil komaf maken met slechte reputatie

De jongeren van jeugdhuis Bobo gaan volledig voor een nieuw elan.
Geert De Rycke De jongeren van jeugdhuis Bobo gaan volledig voor een nieuw elan.
De jongeren van jeugdhuis Bobo in Buggenhout willen van de slechte reputatie af en dringen aan op infrastructurele ingrepen om het gebouw en de omgeving veiliger te maken. Na vijf inbraken op rij is de maat vol. “We hebben ook genoeg van hangjongeren met drugs rond het jeugdhuis die onze goede naam besmeuren”, klinkt het. Een nieuw, geëngageerd bestuur wil zorgen voor een nieuwe wind.

Voor de vijfde keer op rij in goed een halfjaar tijd kreeg jeugdhuis Bobo, aan het Klaverveld in Buggenhout, inbrekers over de vloer. Nadat eerder al geld uit de kassa, een rookmachine en een laser verdwenen, namen de dieven deze keer twee mengtafels mee. “Een zware opdoffer”, zegt Felix Maesschalck van Bobo. “Onze werking steunt op die draaitafels, we hebben ze broodnodig. Daarom roepen we iedereen op om tweedehandssites in de gaten te houden. Zo vinden we ze misschien terug.”

Dat de jongste tijd met regelmaat van de klok wordt ingebroken in het jeugdhuis, is volgens de betrokken jongeren niet zo verwonderlijk. “Het gebouw hangt eigenlijk met haken en ogen aan elkaar, om het cru te stellen”, zegt Stef Vranckaert. “Nooddeuren bijvoorbeeld zijn al lang stuk en raken maar niet hersteld. De plank hout die ervoor geslagen werd, konden de inbrekers met één vinger lostrekken. Er is dringend een investering nodig om dit op te lossen. Daarvoor vragen we het gemeentebestuur om hulp, want het gebouw is hun eigendom. Ook de sloten moeten allemaal vervangen worden, want na jaren zijn er veel te veel bijgemaakte sleutels in omloop. Zelf zorgen we voor een nieuwe lik verf op de muren.”

Drugsproblematiek aanpakken

Het is de jongeren menens om een nieuwe wind door het jeugdhuis te laten waaien. Zeker na de jongste perikelen rond drugsproblematiek aan Bobo. “Een heel spijtige zaak”, zegt Cyrill Seghers. “De echte leden van Bobo kan je niets verwijten. Het gaat om hangjongeren die achter het gebouw drugs dealen, maar met het jeugdhuis zelf niets te maken hebben. Spijtig genoeg besmeuren zij wel de reputatie van ons jeugdhuis. Daar willen we vanaf. Probleem is dat ons gebouw nogal afgelegen ligt, in het donker en zonder sociale controle. Dat werkt zo’n problematieken in de hand. Wat extra straatverlichting hier zou al helpen en we willen ook de buitenomgeving aantrekkelijker maken.”

Het jeugdhuis krijgt ook een nieuwe bestuur en vervolgens zullen strikte afspraken en regels voor de werking op punt gezet worden. “We doen een oproep naar alle Buggenhoutse jongeren die mee aan de kar van een nieuw positief verhaal willen trekken”, zegt Wouter Mertens. “We merken alleszins dat we ook veel steun hebben aan de nieuwe schepen van Jeugd Mieke Van Malderen. Het doet goed te weten dat ze zo betrokken is en ons echt wil helpen. Tegen september moeten we er helemaal staan met onze nieuwe vibe.”

We willen terug naar een levendig jeugdhuis waar alle jongeren terecht kunnen. En waar, laat dat duidelijk zijn, geen plaats is voor drugs

Mieke Van Malderen (CD&V)

Schepen Van Malderen (CD&V) bevestigt dat het jeugdhuis een dossier is dat ze prioritair wil aanpakken. “Bobo geeft nu soms een verlaten en niet al te positieve indruk”, zegt ze. “Daarom gaan we samen alles eens grondig herbekijken en veranderen waar nodig. We willen terug naar een levendig jeugdhuis waar alle jongeren terecht kunnen. En waar, laat dat duidelijk zijn, geen plaats is voor drugs. Zowel jongeren van verenigingen als niet-georganiseerde jeugd moeten hier een veilige plaats vinden waar ze zichzelf kunnen zijn. Naast fuiven komen er ook workshops en themamomenten. We willen deze legislatuur sterk inzetten op de kwaliteit van het jeugdhuis.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.