Gemeente voert strijd tegen drugs op, onder andere met actieplan voor Jeugdhuis Bobo

Onder andere aan Jeugdhuis Bobo stak de drugsproblematiek de kop op. Schepen Mieke Van Malderen is er bezig met een plan van aanpak.
Geert De Rycke Onder andere aan Jeugdhuis Bobo stak de drugsproblematiek de kop op. Schepen Mieke Van Malderen is er bezig met een plan van aanpak.
Meer sensibilisatie en meer preventie, maar ook meer handhaving en een kordate aanpak. Dat wil het gemeentebestuur rond drugs in de bosgemeente. De problematiek kwam tijdens de jongste gemeenteraad ter sprake. “Er is een groot probleem. De tijd van de fluwelen handschoenen is voorbij, tijd dat dit crapuul van straat wordt geplukt”, zei oppositieraadslid Steven Creyelman (VB). Aan jeugdhuis Bobo wordt volgens schepen Mieke Van Malderen al actie ondernomen.

In oktober vorig jaar zorgde een drugsincident waarbij cocaïne gedeald werd aan een fuif van een jeugdbeweging in Buggenhout nog voor opschudding in de gemeente. Enkele maanden later blijkt het geen alleenstaand feit. “Buggenhout zit met een groot drugsprobleem”, kaartte gemeenteraadslid Steven Creyelman (VB) tijdens de jongste gemeenteraad de kat de bel aan. “Er bereiken ons, onder andere via ons Burgermeldpunt maar ook langs persoonlijke getuigenissen, steeds meer onrustwekkende meldingen. De drugs, niet alleen cannabis maar ook harddrugs zoals cocaïne zitten overal. Er is sprake van drugsgebruikers en -dealers aan De Pit, bepaalde horeca, de Boskapel en het station. De tuin van de pastorie lijkt een drugspark. Om nog maar te zwijgen van de drugsproblematiek zowel binnen als buiten jeugdhuis Bobo aan het Klaverveld.”

Vlaams Belang Buggenhout riep eerder al op voor meer preventie en sensibilisatie en herhaalt nu die oproep. “Maar het lijkt er ook op dat dit niet voldoende is”, klinkt het. “De tijd van de fluwelen handschoenen moet maar eens voorbij zijn. Het is tijd om de oorlog te verklaren aan dit crapuul en het van straat te halen. We dringen aan op een doortastende aanpak, ook op repressief vlak.”

Preventie

Bij het Buggenhoutse schepencollege ontkennen ze de drugsproblematiek niet. “In Jeugdhuis Bobo zijn we ondertussen alles aan het omgooien om de problematiek een hoofd te bieden”, zegt schepen van Jeugd Mieke Van Malderen (CD&V). “Met nieuwe mensen aan het roer, rekenen we er op dat er ook weer andere jongeren die het wel goed bedoelen komen. We werken hier ook samen met de politie, die bijvoorbeeld agenten in burger regelmatig zal langs sturen. We focussen momenteel vooral op de toestand in Bobo, maar we blijven zeker ook inzetten op projecten om drugsgebruikers op andere gedachten te brengen. LOGO (Lokaal Gezondheidsoverleg) helpt ons bij sensibiliseren.”

Volgens burgemeester Pierre Claeys (CD&V) moet er, naast een werking in de scholen, ook meer werk gemaakt worden van preventie in de schoot van verenigingen. “De cijfers van de politie over drugsfeiten stijgen”, zegt hij. “Er worden meer drugsgebruikers en -dealers gevat, maar dat komt vooral ook omdat de politie hier meer op werkt dan vroeger.”

Meer controles

Korpschef van de politiezone Buggenhout-Lebbeke Kurt Van der Straeten bevestigt dat er vanuit het gemeentebestuur signalen binnen kwamen over drugsgebruik aan onder andere jeugdhuis Bobo, samen met de vraag mee te werken aan een oplossing. “Er lopen al heel wat initiatieven in Buggenhout ter preventie, zoals het MEGA-project in basisscholen en vroegtijdig aanpakken van jonge drugsgebruikers”, zegt hij. “Als dat niet voldoende is, moet er inderdaad meer actie komen. Er kunnen wat meer controles komen. Maar de politie is er vooral om de problematiek op dat vlak repressief aan te pakken, voor de preventie moet ook de gemeente zelf initiatieven nemen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.