Dirk (50) wandelt in dertig dagen naar Compostela

Dirk Lissens vertrok zaterdag voor een tocht van 33 dagen, 25 kilometer per dag. Dat allemaal voor het goede doel.
Foto GDR Dirk Lissens vertrok zaterdag voor een tocht van 33 dagen, 25 kilometer per dag. Dat allemaal voor het goede doel.
Dirk Lissens (50) uit Lebbeke is het zaterdag 'afgestapt'. Naar Compostela. Meer dan dertig dagen zal hij onderweg zijn naar het wereldberoemde bedevaartsoord. En dat met één doel, namelijk geld inzamelen voor Erkrido en het Revalidatiecentrum van Buggenhout.

Zaterdagochtend is Dirk Lissens vertrokken naar Biarritz in Frankrijk, aan de voet van de Pyreneeën. Vandaar trekt hij te voet de bergen over, om over vijf weken Santiago De Compostela in Spanje te bereiken. "Ooit ontstaan als een zot idee, zo'n anderhalf jaar geleden", zegt hij. "En nu is het zover. Ik sta voor dertig dagen alleen met mezelf. Ik maak daarmee een jongensdroom waar. Ik heb al zoveel verhalen over de pelgrimstocht gehoord en die prikkelden mijn verbeelding. Ik neem zelfs al mijn vakantiedagen op."

Dodentocht

Dirk is nochtans niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft immers al diverse keren de honderd kilometer lange Dodentocht (een bekende wandelwedstrijd in Bornem, red.) in de benen. "Maar dit is toch nog andere koek", weet hij. "Minstens 25 kilometer per dag moet ik stappen, 33 dagen aan een stuk. Met een rugzak van de ene berg over de andere. Het wordt afwachten wat dit met mij doet. Ik hoop alvast dat het me fysiek wel lukt, maar het is een gigantische uitdaging. Ik weet dat ik zeker niet de meest sportieve ben, maar ik hoop dat de geestelijke en culturele rijkdom me door deze tocht sleuren."

Goede doelen

Lissens koppelt twee goede doelen aan zijn avontuur. Hij zamelt geld in voor het revalidatiecentrum van Buggenhout en Erkido, de plaatselijke afdeling van Kom Op Tegen Kanker. "Ik heb veel respect voor wat Erkido doet. De kracht waarmee Kristien en Erik zich inzetten is lovenswaardig. Zij zijn de ouders van Dorien, die als jong meisje overleed aan een hersentumor. Bij het revalidatiecentrum werkt mijn vrouw. Daarom ken ik het schitterende werk dat ze daar doen. Mijn financiële steun zal van pas komen om therapiemateriaal aan te kopen."


Wie zelf een duit in het zakje wil doen of Dirk Lissens op de voet wil volgen tijdens zijn tocht naar Santiago De Compostela, kan dat via www.ikstaphetookaf.be. (DND)