Avalon viert tienjarig bestaan

29 PERSONEN VERBLIJVEN NU PERMANENT IN OPVANGCENTRUM

Directeur Chilla Keppens (roze trui), enkele medewerkers van vzw Avalon en bewoners Jenti en Noella met hun biertje 'Avontuur'.
Geert De Rycke Directeur Chilla Keppens (roze trui), enkele medewerkers van vzw Avalon en bewoners Jenti en Noella met hun biertje 'Avontuur'.
Precies tien jaar geleden is het dat de eerste bewoner zijn intrek nam bij vzw Avalon in het Buggenhoutse Opstal. Die mijlpaal wordt dit weekend uitgebreid gevierd, met een bijpassende biertje 'Avontuur'. Avalon helpt momenteel een dertigtal bewoners met een motorische beperking. De vzw wil in de toekomst nog verder uitbreiden.

Jarenlang liep vzw Avalon, een organisatie voor personen met een motorische handicap, rond met plannen om een opvangcentrum op te richten. Met eindelijk een officiële erkenning op zak, richtte het een nursinghome op voor een twintigtal personen. Avalon had daarvoor het vroegere klooster aan de Broekstraat in het centrum van Opstal gekocht, verbouwde dat grondig en bouwde er nog een extra vleugel aan. Op 3 december 2007 nam daar de allereerste bewoner zijn intrek.


"In 2014 werd aan uitbreiding gedaan", zegt Karel Teck van de vzw Avalon. "We vingen toen negentien bewoners op. Omdat we erin slaagden ook de naastgelegen pastorij te verwerven en te verbouwen, konden nog eens tien extra personen hun intrek nemen. Tegenwoordig hebben we 29 permanente bewoners. Eén kamer dient voor kort verblijf en we vangen ook een aantal mensen in dagopvang op."


Het tienjarig bestaan is alvast een mijlpaal in de geschiedenis van vzw Avalon. "We zijn uitgegroeid tot een begrip in de wijde regio", aldus directeur Chilla Keppens. "Onze oorspronkelijke visie, dat Avalon voor iedereen een echte thuis moet zijn en de bewoners de regie van hun eigen leven in handen houden, blijft prioriteit. We werken hiervoor met 49 personeelsleden en tientallen vrijwilligers. Zonder deze laatste zou de werking van onze vzw absoluut onmogelijk zijn. Zij gaan fietsen met bewoners, helpen bij maaltijden, zorgen voor vervoer en hulp bij de ergo, naaien etiketten in kledij. Het is onvoorstelbaar hoeveel werk zij hier voor ons uitvoeren en daar zijn we erg dankbaar voor."

Op 10 maart 2008 kon je in onze krant lezen over de opening van het verzorgingstehuis van vzw Avalon.
RV Op 10 maart 2008 kon je in onze krant lezen over de opening van het verzorgingstehuis van vzw Avalon.

Verder uitbreiden

Avalon wil overigens niet blijven stilstaan, maar koestert de ambitie om in de toekomst nog uit te breiden. "We houden opportuniteiten die zich voordoen in het oog", klinkt het. "Met meer ruimte, kunnen we nog meer mensen helpen en onze activiteiten uitbreiden. Onze jongste bewoner is momenteel 24, de oudste 72. We willen een werking ontplooien waar iedereen zijn gading vindt."

Feestweekend

Jenti De Smet (24) uit Baasrode woont ondertussen vier jaar bij Avalon. De jongeman leed bij de geboorte aan zuurstoftekort, met motorische problemen tot gevolg. "Ik zit van mijn drie jaar in een rolstoel", vertelt hij. "Ik ben bewust bij Avalon komen aankloppen. Ik wilde niet heel mijn leven bij mijn ouders blijven wonen, maar zelfstandiger zijn. Daarvoor is Avalon ideaal."


Het tienjarig bestaan vieren gebeurt morgen met een academische zitting in de kerk van Opstal om 19 uur en een receptie in het Torenhof. Daar zal het nieuwe biertje 'Avontuur' geschonken worden. "Het etiket is door onze bewoners zelf ontworpen", zegt Keppens. "De naam is een samentrekking van Avalon en Koning Arthur. Avalon komt voor in dat verhaal. Het was een eiland waar ridders en koningen naartoe trokken om te herstellen. In het Keltisch betekent het 'Land der Helden'. Dat is Avalon in Opstal ook. Het hele feestweekend zal overigens een Keltische insteek hebben en in het teken staan van bewoners, oprichters, vrijwilligers en omwonenden die Avalon een warm hart toedragen."