Aardbeien om luchtvervuiling te meten

De Buggenhoutse gezinnen krijgen aardbeienplantjes om de luchtkwaliteit te meten.
Geert De Rycke De Buggenhoutse gezinnen krijgen aardbeienplantjes om de luchtkwaliteit te meten.
Meer dan honderd gezinnen in Buggenhout hebben de komende maanden een aardbeiplantje op de vensterbank aan de straatkant van hun woning staan.

Zij kregen de plantjes mee tijdens een bedeling in Zaal Klokske aan de Dries in Opdorp. Onder andere Katleen Pauwels uit Opstal was er met haar kinderen meteen bij om een plantje op te halen. De aardbeiplantjes worden ingezet om de luchtvervuiling te meten. Het gemeentebestuur en de Milieuraad nemen immers deel aan het het project 'AIRbezen' van de provincie Oost-Vlaanderen. Over de hele provincie worden in totaal 11.000 plantjes verdeeld. Die worden in juni weer ingezameld. Onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen gaan dan de blaadjes onderzoeken. Daaruit kunnen ze immers de luchtkwaliteit en -verontreiniging bepalen.


"In Buggenhout zorgen we alvast voor een goede geografische spreiding", zegt schepen van Milieu Geert Hermans (NCD). "Op basis van de resultaten kunnen we een actieplan opzetten voor zuiverdere lucht. Het project is een enorm succes. Dat merkten we aan de vele inschrijvingen om mee te doen. Dit thema leeft duidelijk onder de bevolking." Ook alle Buggenhoutse basisscholen doen overigens mee. (DND)