"Een ode aan ons dorpsleven"

GEERT BRENGT BOEK UIT OVER GESCHIEDENIS VAN JAARMARKT

Geert Mannaert met zijn boek 'Opdorp Jaarmarkt en Kermis - Zo leeft Opdorp'.
Foto Geert De Rycke Geert Mannaert met zijn boek 'Opdorp Jaarmarkt en Kermis - Zo leeft Opdorp'.
Opdorp jaarmarkt, al decennialang een begrip in de wijde omgeving, is nu ook vereeuwigd in een lijvig boek. Daar heeft Opdorpenaar Geert Mannaert voor gezorgd, al wou hij eerst een boek maken over de geschiedenis van Opdorp. "Het is veel meer dan zomaar een boek", zegt hij. Mannaert doet bovendien een oproep aan iedereen om ervoor te zorgen dat de jaarmarkt zeker blijft bestaan.

Geert Mannaert is een geboren en getogen Opdorpenaar, en de jaarlijkse jaarmarkt en bijhorende kermisweek draagt hij een warm hart toe. "Ooit in lang vervlogen jaren was de Opdorpse jaarmarkt een evenement dat wijd bekend was over de dorpsgrenzen heen", zegt hij. "In grote aantallen kwamen bezoekers van omliggende gemeenten naar de Dries. Die belangstelling is de jongste jaren dan wel verminderd, toch lokt het gebeuren tot op de dag van vandaag nog altijd heel veel volk. Het is een event dat we moeten koesteren." Mannaert wilde aanvankelijk een boek maken over de geschiedenis van Opdorp. "Maar toen ik materiaal begon te verzamelen, kwam ik tot de vaststelling dat van de jaarmarkt alleen al een boeiend boek te maken valt. Zoveel valt er over te vertellen. En er bestaan een massa foto's van. Daardoor is het boek vooral ook een leuk kijkboek geworden."

Geschiedenis

Mannaert noemt het tegelijk een 'ode aan het dorps- en verenigingsleven'. "Opvallend op de vele beelden van jaarmarkt en kermis zijn de lachende gezichten", zegt hij. "Dat maakt dat ik met mijn publicatie vooral een 'feel goed-boek' presenteer. Je wordt vrolijk van dit te doorbladeren."


Mannaert start zijn boek met geschiedkundige sprokkels van alles wat ooit in de publicaties van Heemkring Ter Palen en andere bronnen is verschenen. Zo begint hij zijn verhaal in de Middeleeuwen. Ook circus Jhony, ooit het grootste circus van Vlaanderen, krijgt bijzondere aandacht in het boek. "De Dries en jaarmarkt waren immers de favoriete stek voor dit circusgezelschap", weet Mannaert. "En bijzonder is het verhaal van Edgard Blancquaert. Deze Opdorpse taalkundige schreef in het Opdorps dialect een brief aan schrijver Gerard Walschap over een circusleeuw die in 1953 ontsnapte. Walschap antwoordde in het Londerzeels."


De schrijver werkte ruim een halfjaar aan het boek 'Opdorp Jaarmarkt en Kermis - Zo leeft Opdorp'. "Voor dit boek is half Opdorp op zolder op zoek gegaan naar foto's van vroeger", vetelt hij. "Via deze talrijke foto's komen de processie, de fanfare, de 'brakkemannen', de foor en Circus Jhony terug tot leven. De laatste hoofdstukken handelen meer over de kermisfestiviteiten van de laatste jaren met heel wat ludieke foto's van het eierwerpen, de volksspelen en de dorpsbarbecue."

Blijven inzetten

Mannaert maakt van de gelegenheid gebruik om een warme oproep te doen naar iedereen om ervoor te zorgen dat Opdorp jaarmarkt nog decennia lang mag blijven voortbestaan. "Iedereen moet zich hiervoor blijven inzetten, door zelf mee te organiseren, of door vakantie te nemen om de jaarmarkt te bezoeken. Vroeger sloten bedrijven de deuren zodat de werknemers de jaarmarkt konden bezoeken. Dat is nu misschien niet meer van deze tijd, maar iedereen kan wel een dagje verlof nemen voor onze jaarmarkt." 'Opdorp Jaarmarkt en Kermis - Zo leeft Opdorp' telt meer dan tweehonderd pagina's, met zo'n 1.500 foto's.


De auteur hoopt alvast genoeg exemplaren te verkopen om wat winst te maken. Die zijn niet voor eigen zak, wel voor een goed doel.


"De opbrengst gaat naar de heropbouw van de historische ijskelder, op het kasteeldomein aan de Damstraat", zegt Mannaert. Het boek kost 40 euro. Bestellen kan via geertmannaert@yahoo.com.