Zware straffen gevorderd voor mensensmokkelaars die opereerden vanuit Maximiliaanpark

photo_news
Het Brusselse parket heeft gevangenisstraffen van 30 maanden tot 8 jaar gevorderd tegen een criminele organisatie mensensmokkelaars die in oktober 2018 werd opgerold. De beklaagden, voornamelijk Eritreeërs en Soedanezen, zouden tussen juli en oktober 2018 zo’n 200 mensen naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld hebben. 

Het onderzoek ging van start toen de politie op 23 juli 2018 een aantal personen in onwettig verblijf arresteerde bij een gerichte politieactie in het Maximiliaanpark en Brussel-Noord. Verder onderzoek leidde de speurders naar een vermoedelijk netwerk van mensensmokkelaars die transmigranten ronselden in het Maximiliaanpark. De transmigranten moesten vanuit Brussel de trein nemen naar Rochefort-Jemelle om vervolgens te voet via een van de vele oude spoorlijnen, de zogenaamde “Ravel-route”, naar de parking van Wanlin langs de E411 stappen, een traject van om en bij de 15 kilometer. Daar verstopten de smokkelaars hun slachtoffers, van Soedanese en Eritrese nationaliteit, vaak in gevaarlijke en erbarmelijke omstandigheden in de laadruimte van vrachtwagens of koelwagens die als eindbestemming het Verenigd Koninkrijk hadden. Afhankelijk van de transmigrant en het type transport, gewone vrachtwagen of koelwagen, vroegen de smokkelaars prijzen van 500 tot 2.500 euro. 

Bijna 200 slachtoffers

Tussen juli en begin oktober zouden ze zo 38 transporten georganiseerd hebben en in totaal 199 mensen gesmokkeld hebben. Daarbij kregen de smokkelaars vaak de hulp van Belgische burgers die voor onderdak en transport zorgden. Dat leidde op 7 oktober, toen een vijftigtal speurders van de FGP de organisatie oprolden, ook tot minstens vier huiszoekingen bij vier families die migranten opvangen, in Sint-Gillis, Watermaal-Bosvoorde en Luik. Het Burgerplatform voor de steun aan vluchtelingen toonde zich toen zeer verontwaardigd over die politie-invallen. Omdat de Belgische burgers niet uit winstbejag handelden, werden ze door het parket evenwel niet vervolgd. De acht beweerde leden van de criminele organisatie stonden vrijdag wel terecht en hoorden het parket celstraffen van 30 maanden tot 8 jaar vorderen. De verdediging pleit op 30 mei. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.