Zwaardere straf dreigt voor dakloze die agent neerstak

credit VTM nieuws

transmigrant valt agent aan met mes in het Maximiliaanpark.
VTM nieuws credit VTM nieuws transmigrant valt agent aan met mes in het Maximiliaanpark.
De dakloze man die in september vorig jaar een agent neerstak, riskeert in beroep een zwaardere straf. “Vijf jaar is te licht. Agenten zijn er niet om neergestoken te worden door mensen die hun eigen wetten hebben”, aldus het parket-generaal.

Op 17 september voerden agenten van de Brusselse lokale politie een controle uit in de omgeving van het Maximiliaanpark. Ter hoogte van huisnummer 59 op de Antwerpsesteenweg stootten de agenten op A.E., een 43-jarige Belg van Egyptische origine, die lag te slapen. Toen ze hem wakker maakten en vroegen te vertrekken, keerde de man zich meteen tegen de agenten en toonde hij een mes. De agenten sommeerden A.E. meermaals het mes te laten vallen en maakten gebruik van hun pepperspray toen hij dat niet deed. Ook toen liet de man zijn mes niet vallen, maar viel hij een van de agenten aan. Die raakte lichtgewond aan het hoofd. Een andere agent vuurde daarop drie schoten af. A.E. werd in de borst en het been getroffen en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. 

De correctionele rechtbank oordeelde dat er wel degelijk de intentie was om het slachtoffer te doden. “De verdachte had duidelijk de bedoeling de confrontatie aan te gaan met de politie en is pas gestopt nadat hij tweemaal geraakt was”, klonk het in het vonnis. Ook werd hij schuldig bevonden aan weerspannigheid en verboden wapenbezit. Toch kreeg hij ‘slechts’ 5 jaar cel.

Eigen wetten

Te mild, aldus het openbaar ministerie die voor het hof van beroep dan ook om een strafverzwaring verzochten. “Hij heeft op geen enkel moment zijn mes laten vallen, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van de politie én het gebruik van pepperspray door hen”, aldus de procureur-generaal, “Agenten zijn er niet om neergestoken te worden door mensen die hun eigen wetten hebben.” De man zelf weigerde te verschijnen voor het hof. Zijn advocate verzocht om een straf met uitstel. Uitspraak volgende maand. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.