Zuid-Koreanen tellen 1,2 miljard euro neer voor Financietoren

Financietoren
Baert Marc Financietoren
De ambtenaren van de FOD Financiën hebben een nieuwe huisbaas. De Zuid-Koreaanse investeerder Meritz Securities en de Londense vastgoedinvesteerder Valesco hebben de Financietoren aan de kruising van de Kruidtuinlaan en de Koningsstraat, gekocht voor meer dan 1,2 miljard euro.

Meritz en Valesco nemen de wolkenkrabber over van het Nederlandse vastgoedbedrijf Breevast en investeringsmaatschappij ZBG, zo bevestigen de verkopende partijen. Het gaat volgens Breevast en ZBG om een recordtransactie voor Belgisch vastgoed. “De transactie, die op 17 januari is afgerond, is de grootste voor een enkel pand ooit in België”, klinkt het.

Vandaag huisvest de toren de federale overheidsdienst Financiën, die de kantoorruimte op lange termijn huurt. Ook de Sociale Zekerheid en enkele kleinere overheidsdiensten vinden er onderdak.

De wolkenkrabber is één van de hoogste gebouwen van ons land. Met zijn 144 meter moet hij enkel de Zuidertoren in Sint-Gillis laten voorgaan. Breevast en ZBG waren sinds 2001 eigenaar van de Financietoren, goed voor 200.000 vierkante meter kantoorruimte. De toren belandde voor 311 miljoen euro in hun portefeuille na een sale- en leasebackoperatie door de federale overheid. Er volgde een renovatie, inclusief een asbestsanering, van 325 miljoen euro.