Zeven mensen naar ziekenhuis door geurhinder in metrostations

Product voor waterdichting zorgt voor irritaties aan luchtwegen

Reizigers en personeel worden medisch onderzocht.
Baert Marc Reizigers en personeel worden medisch onderzocht.
In metrostations De Brouckère en Rogier in Brussel zijn woensdagmiddag in totaal zeven mensen onwel geworden door geurhinder. Oorzaak was een product voor waterdichting dat op een werf van Mobiel Brussel gebruikt werd bij de aanleg van een fietsparking. De twee metrostations bleven bijna drie uur dicht.

Omstreeks 12.30 uur werden verschillende mensen onwel in metrostation De Brouckère in Brussel, waar een bepaalde geur zich verspreid had. Omdat niet meteen duidelijk was wat er aan de hand was, werd het hele metrostation geëvacueerd. Iedereen die last had aan de luchtwegen, werd bovengronds onderzocht door de brandweer. Ondertussen was de geur ook al overgewaaid naar metrostation Rogier. “In totaal moesten we zeven mensen afvoeren naar het ziekenhuis wegens irritatie aan de luchtwegen”, zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. “Zes van hen werden onwel in het station De Brouckère en één in Rogier. Ze liepen geen zware verwondingen op, maar hadden braakneigingen en ademhalingsproblemen.”

De brandweer was massaal ter plaatse om mensen te verzorgen.
Baert Marc De brandweer was massaal ter plaatse om mensen te verzorgen.

In de buurt van beide stations heerste aanvankelijk paniek omdat onduidelijk was wat er gaande was. Na onderzoek bleek uiteindelijk dat de geur afkomstig was van een product dat gebruikt werd op een bovengrondse werf van Brussel Mobiliteit op het De Brouckèreplein. Daar wordt momenteel een fietsparking aangelegd en waren arbeiders aan de slag met een product voor de waterdichting. Het middel wordt wel vaker gebruikt bij werven en zorgt voor een sterke geur. Zodra het product opgedroogd is, verdwijnt die geur. Maar volgens de brandweer zorgde de wind van de voorbijrijdende metro’s ervoor dat de geur zich ook ondergronds wist te verspreiden, met alle gevolgen van dien in de twee (pre)metrostations.

Metro- en tramverkeer stil

Als gevolg van de problemen lag het metro- en tramverkeer op verschillende lijnen een dik halfuur stil. Zo was er geen metroverkeer mogelijk op de lijnen 1 en 5 tussen de stations Beekkant en Kunst-Wet en reden er geen trams op lijnen 3 en 4 tussen de haltes Lemonnier en het Noordstation. Omstreeks 13.10 uur werd het verkeer op de getroffen lijnen hervat, maar de stations De Brouckère en Rogier bleven nog een tijdje afgesloten. Pas rond 15 uur, nadat beide stations verlucht waren en de geurhinder verdwenen was, werden de haltes De Brouckère en Rogier opnieuw bediend en waren alle problemen van de baan. De mensen die afgevoerd werden naar het ziekenhuis liepen geen blijvende letsels op.

Verschillende ingangen van de metrostations werden afgesloten.
Baert Marc Verschillende ingangen van de metrostations werden afgesloten.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.