White Star laat zich nog niet uit Machtensstadion zetten

RECHTER VERPLICHT GEMEENTE OM HUUROVEREENKOMST TE RESPECTEREN

Het Edmond Machtensstadion in Molenbeek. RWDM moet het voorlopig nog altijd delen met White Star Brussel.
Foto Aelberts Het Edmond Machtensstadion in Molenbeek. RWDM moet het voorlopig nog altijd delen met White Star Brussel.
De exit van White Star Brussel uit het Edmond Machtensstadion is dan toch nog geen feit. In mei besliste Molenbeek om het contract van de voetbalclub te ontbinden, maar daar besliste een rechter anders over. De gemeente wordt nu verplicht om de huurovereenkomst van White Star te respecteren, met een boete van 25.000 euro per inbreuk.

White Star Brussel speelt in de tweede amateurdivisie, en zal dat tot nader order nog altijd in het Edmond Machtensstadion doen. Reeksgenoot RWDM moet de infrastructuur dus delen. Nochtans had de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, eigenaar van het stadion, in mei beslist dat de huurovereenkomst met WS Brussel op 1 juli zou eindigen. De club was haar financiële verplichtingen immers niet nagekomen. Maar sterke man John Bico trok naar de rechter, en met succes. "De gemeente Molenbeek werd verplicht om de huurovereenkomst met onze club te respecteren, op straffe van 25.000 euro boete per inbreuk", klinkt het bij White Star Brussel. De club laat ook weten het standpunt van de gemeente een schande te vinden voor de lokale jeugd. "Wat zijn vijfhonderd jongeren in een specifieke sociale context waard tegenover populisme en kleine afspraakjes?"

Gemeente gaat in beroep

De gemeente Molenbeek gaat echter in beroep tegen de beslissing van de rechter. "Die uitspraak is er gekomen via een spoedprocedure", zegt Mustafa Er, woordvoerder van burgemeester Françoise Schepmans. "De rechter heeft dus een beslissing genomen zonder dat hij de tijd had om de zaak grondig te bestuderen. Wij werden overigens nooit gehoord en we weten ook niet wat de argumenten van White Star Brussel waren." De gemeente hoopt binnen de maand op een nieuwe uitspraak. "We zijn consequent in ons besluit: er is geen plaats meer voor White Star Brussel in het Edmond Machtensstadion. Eens de rechter beide kanten van het verhaal gehoord heeft, verwachten we dat de uitspraak heel anders zal zijn."


Ook bij RWDM maakt men zich voorlopig niet al te veel zorgen. "We zijn op de hoogte van het feit dat de gemeente in beroep gaat tegen deze uitspraak", zegt Danny Vander Eeckt van RWDM. "We verwachten dan ook dat een nieuwe uitspraak heel anders kan zijn." Maar ondertussen moet RWDM wel op zoek naar een oplossing voor de trainingen van de jeugdspelers. "We hadden vanaf 1 juli het exclusieve gebruik van alle terreinen, en dat zijn we nu kwijt. We gaan in de komende dagen bekijken hoe we dat kunnen oplossen. We hopen echter dat er snel een nieuwe uitspraak zal volgen, en dat we dus geen oplossingen nodig zullen hebben."