Watersproeiers jagen daklozen weg

Bovenaan hangen sproeiers die volgens het museum dienen om de bloembakken te wateren. Volgens buurtbewoners om daklozen nat te sproeien.
Foto Baert Bovenaan hangen sproeiers die volgens het museum dienen om de bloembakken te wateren. Volgens buurtbewoners om daklozen nat te sproeien.
Aan de ingang van het Riolenmuseum in Anderlecht hangen sinds begin deze week nieuwe sproeiers. Volgens het museum en schepen van Openbare Netheid Karine Lalieux (PS) om de bloembakken die het voorportaal sieren te besproeien. Volgens buurtbewoners om de daklozen te verjagen.

Het paviljoen aan de Anderlechtse Poort wordt al sinds jaar en dag ingepalmd door een Romafamilie. Nadat ze vorig jaar weggestuurd werden uit de winteropvang in Haren, trokken ze met hun hele hebben en houden naar het Riolenmuseum en installeerden ze zich in het voorportaal van het octrooipaviljoen. Nu is er echter van de familie niets meer te bespeuren. "Weggejaagd", beweert een buurtbewoner. "De sproeiers lijken eerder een douche. Er komt zoveel water uit, het hele voorportaal wordt begoten. Wie eronder staat wordt helemaal nat." De gemeente verzekert dat de watersproeiers louter werden opgehangen om de planten van water te voorzien. De aanvraag zou al dateren van 2015, maar de sproeiers werden om budgettaire reden nu pas geïnstalleerd. "We vroegen de familie eerder al om te vertrekken", zegt schepen Lalieux. "De sproeiers hebben hier niets mee te maken." De Romafamilie zag door de nattigheid geen andere optie dan in te pakken en hun tijdelijke onderkomen te verlaten. Ze zijn nu verhuisd naar het parkje verderop. (DCFS)