VUB lanceert kindercampus Theodoor in Jette

Kindercampus Theodoor in Jette
Cuypers & Q Architecten Kindercampus Theodoor in Jette
Op de Brussels Health Campus van de Vrije Universiteit Brussel in Jette werd vandaag de eerste steen gelegd voor kindercampus Theodoor. Het wordt een bredeschoolproject met kinderdagverblijf en tal van andere voorzieningen.

De kindercampus moet de grote nood aan school- en kinderopvangplaatsen in Brussel tegemoet komen. Intussen heeft het het huidige kinderdagverblijf een gloednieuwe tijdelijke locatie in gebruik genomen bovenop het bibliotheekgebouw van de faculteit Geneeskunde en Farmacie. Het oude gebouw moet immers plaats maken voor de nieuwe kindercampus Theodoor, waarvoor de werken binnenkort starten. Van zodra het Theodoorcomplex klaar is, in 2021, verhuist het kinderdagverblijf naar de kindercampus. 

Polyvalent gebouw

Kindercampus Theodoor wordt een polyvalent schoolgebouw, waarin verschillende kind- en gezinsgerichte functies onder één dak komen en elkaars werking versterken. Er zal een kleuter- en lagere school zijn, een kinderdagverblijf met consultatiebureau van Kind & Gezin, een huis van het Kind, consultatieruimtes voor CAW én lokalen voor de scouts. De verschillende functies leven samen in het gebouw, delen sommige ruimtes maar hebben toch elk een eigen, duidelijk zichtbare ingang.

119 kinderopvangplaatsen en 240 kleuters en lagere schoolkinderen nemen er hun intrek tegen 2021. Tijdens de weekends zullen 80 scouts leden er hun activiteiten organiseren. In het sterk groeiende en verjongende hoofdstedelijk gewest is de nood aan school- en kinderopvangplaatsen bijzonder groot. Deze kindercampus moet volgens staatssecretaris Bianca Debaets, hieraan tegemoet komen. “Investeren in kinderopvang is mijn absolute prioriteit geweest de afgelopen legislatuur. Met deze nieuwe crèche zullen we nog meer ouders uit Jette en omstreken kunnen tegemoetkomen in hun vraag naar voldoende en kwaliteitsvolle kinderopvang”, aldus Bianca Debaets.

13,5 miljoen euro

De kindercampus op de site van de VUB en vlakbij het Laarbeekbos kost maar liefst 13,5 miljoen euro. Een groot deel daarvan zijn overheidsbijdragen afkomstig van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, vertegenwoordigd door minister Vanhengel en staatssecretaris Debaets. Ook de Vlaamse Regering, Vlaams minister Gatz bevoegd voor Brussel en Vlaams minister Vandeurzen bevoegd voor welzijn en gezin, geeft een aanzienlijke ondersteuning. De VUB, UZ en GO! brengen de resterende budgetten samen om project Theodoor te realiseren.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin vindt het belangrijk om het project te steunen. “Met Theodoor geeft Brussel invulling aan een eigentijdse en integrale opvatting van kinderopvang door het kinderdagverblijf op de Brussels Health Campus te vestigen. Vlaanderen ondersteunt dan ook graag, in samenwerking met de Brusselse overheden, VUB, UZ en GO!, dit innovatieve gezinsproject.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.