VUB-koten krijgen nieuw ‘herbruikbaar’ jasje

Het ‘Circular Retrofit Lab’ op de VUB-campus in Etterbeek.
Baert Marc Het ‘Circular Retrofit Lab’ op de VUB-campus in Etterbeek.
Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel renoveerden de oude studentenkoten op de campus in Etterbeek volgens de principes van circulaire economie. Dat gebeurde in het kader van het EU Horizon 2020-project ‘Buildings as Material Banks’. Het resultaat is het gloednieuwe Circular Retrofit Lab, dat vandaag officieel ingehuldigd werd.

Met de realisatie van het Circular Retrofit Lab is de VUB een pionier in ons land. Het is namelijk het eerste circulaire renovatieproject in Europa dat succesvol werd uitgevoerd. Zo bewijst het dat de bouwsector - die nu verantwoordelijk is voor 40 procent van al het afval - ook milieuvriendelijker kan zijn.

Acht studentenkoten die van de jaren 70 dateren, werden volledig vernieuwd met herbruikbare materialen. Maar comfort, creativiteit en architecturale vrijheid leiden er niet onder.  “Er bestaan nog veel vooroordelen rond circulair bouwen. Het Circular Retrofit Lab bewijst het tegendeel: het gebouw kan polyvalent ingezet worden en alle materialen kunnen later opnieuw gebruikt worden op andere sites”, vertelt professor Niels De Temmerman, die het project leidde.

Alle bouwmaterialen zijn dus demonteerbaar, omkeerbaar en herbruikbaar,  zowel aan de buiten- als de binnenkant, via onder meer prefab gevelpanelen en slimme technieken voor verlichting en verwarming. Dankzij zijn modulaire karakter heeft het gebouw niet langer één functie. Het Lab heeft nu een expositieruimte op de gelijkvloers en een kantoor op de eerste verdieping. Maar dat kan omgebouwd worden tot twee gastkamers met elk een kitchenette, badkamer en onafhankelijke verwarming”, stelt De Temmerman.

Baert Marc

Het Circular Retrofit Lab komt tot stand mede dankzij de financiële steun van Algemeen Beheer van de VUB. Daarnaast kreeg het project ook de steun van verschillende prominente partners uit de bouwwereld waaronder Geberit , Groep Van Roey, Reynaers Aluminium, Saint-Gobain Group (Gold partners), Jaga, Jonckheere Projects (Silver partners) en Bao Living, Beneens, JuuNoo, Kaderstudio, Lumency, MK Engineering, Systimber, Tarkett en Zehnder Group (Consortium Partners).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.