Voetzoekertje gooien in Molenbeek? Da’s dan 350 euro, aub

Vorig jaar werden er op verschillende plaatsen brand gesticht (Archiefbeeld).
Dieter Nijs Vorig jaar werden er op verschillende plaatsen brand gesticht (Archiefbeeld).
Wie in Sint-Jans-Molenbeek een voetzoeker afsteekt, riskeert voortaan een boete van 350 euro. De gemeenteraad heeft dat vorige week woensdag al goedgekeurd. De verhoging van de boetes van 140 naar 350 euro, past meteen in de maatregelen die de gemeente neemt tegen onrust op oudejaarsavond.

De hogere boetes moeten de andere maatregelen die de gemeente al nam, verder aanvullen. “Het klopt dat het om een last-minute maatregel gaat”, zegt Rachid  Barghouti, woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS). “Maar we hadden het akkoord nodig van de andere gemeentes binnen onze politiezone en we moesten het zelf ook nog goedkeuren op de gemeenteraad. Naast al de andere maatregelen die we nemen, hadden we al opgemerkt dat de boetes voor het afsteken van voetzoekers te laag waren.”

De boete geldt voor wie een voetzoeker afsteekt in de publieke ruimte. “Klein vuurwerk in de tuin kan natuurlijk wel”, zegt Barghouti. “Maar we zullen optreden tegen wie dit doet op straat en we hebben de politie gevraagd om waakzaam te zijn. Zij moeten het verbod doen naleven. Het verbod op voetzoekers bestond al, maar de hogere boetes gelden voortaan voor heel de gemeente en zijn uiteraard ook na Nieuwjaar van kracht.”

Vorige week maakte de gemeente al bekend dat er een speciaal actieplan komt tegen mogelijke onlusten op oudejaar. Zo worden er gemeenschapswachters en sociaal werkers ingezet en worden vuilnisbakken verwijderd. Daarnaast zet de politie een speciaal interventieteam in. De afgelopen twee jaar verliep oudejaarsavond in Molenbeek telkens zeer onrustig, zo werden er auto’s in brand gestoken en winkels geplunderd.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Clercq

  Wie gaat dat crapuul identificeren,belachelijk,laat staan boete betalen

 • Patrick Martens

  En hoe ga je juist weten wie die bepaalde voetzoeker heeft gegooid? Er gaat juist niks gebeuren maar wel weeral rellen gelijk vorige keer.

 • Freddy Vinckx

  Enkel boetes, het probleem bij de wortel aanpakken is er niet bij intussen is er een systeem opgericht om de hele bevolking te kleineren.

 • yves power

  Ze weten dat ze er geld kunnen uitslaan, want het gebeurd daar toch en een kei kan je niet stropen hoor

 • Frans Dedokker

  Wat een grap, en wie gaat die boetes uitschrijven? Ze durven nu molenbeek al niet in..