Vlooienmarkt dit jaar in Belgische driekleur

OOK NU SCHERPERE VEILIGHEIDSMAATREGELEN OP NATIONALE FEESTDAG

Ook dit jaar zullen er scherpe veiligheidsaatregelen gelden op onder meer het Vossenplein.
Photo News Ook dit jaar zullen er scherpe veiligheidsaatregelen gelden op onder meer het Vossenplein.
De vlooienmarkt op het Vossenplein doet dit jaar zijn intrede op onze Nationale Feestdag. Alle kraampjes zullen na het Bal National op 20 juli en voor Resto National de dag erna gedecoreerd worden in de Belgische driekleur. Net zoals vorig jaar zullen er ook scherpere veiligheidsmaatregelen gelden tijdens Bal National.

Vorig jaar werden de veiligheidsmaatregelen tijdens de Nationale Feestdag op 21 juli in allerijl opgeschroefd nadat in Nice op de Franse feestdag een vrachtwagen op het publiek was ingereden. Diezelfde veiligheidsmaatregelen zullen ook dit jaar van kracht zijn. "Dat betekent dat het Vossenplein tijdens het Bal National zal afgesloten zijn met nadarhekken en betonblokken", vertelt organisator Frank Anthierens. "Het publiek zal het Vossenplein via drie ingangen kunnen betreden: twee vanuit de Blaesstraat en een vanuit de Reebokstraat. Daar zal iedereen ook gecontroleerd worden. We raden aan iedereen ook af om rugzakken mee te nemen. Flessen en blikjes zijn helemaal niet toegelaten op het plein."


Dit jaar zal ook de bekendste vlooienmarkt van het land meesurfen op de festiviteiten tijdens Brol National.

De Vlooienmarkt doet dit jaar haar intrede op de Nationale Feestdag.
Baert Marc De Vlooienmarkt doet dit jaar haar intrede op de Nationale Feestdag.

Jong publiek trekken

"Op 21 juli zullen vanaf 8 uur antiquairs en andere brocanteurs zich op het Vossenplein installeren, maar alle kraampjes zullen speciaal voor deze dag in de nationale driekleur versierd zijn. Daarnaast zal het plein ook allerlei animaties krijgen", aldus Anthierens. Bal National, traditioneel op de vooravond van de nationale feestdag, krijgt wel zijn gebruikelijke concerten. Maar ook daar slaat de organisatie een licht andere weg in. Met het optreden van Zwangere Guy & Familie willen ze ook een jong publiek aantrekken. Ook Brusselaar en charmezanger Dan Peeters mag voor het eerst op Bal National optreden. "Ik ben hier vijftien jaar als toeschouwers geweest, het is dan ook een hele eer dat ik hier mag optreden. Dit heb ik dan ook aan mijn fans te danken, zij hebben bij de stad aangedrongen om mij te programmeren voor de nationale feestdag." Ook oude bekenden als Lange Jojo, Unik Party en de Magical Flying Thunderbirds zijn van de partij.

Openluchtrestaurant

Op 21 juli verandert het Vossenplein dan weer in een groot openluchtrestaurant. Meer dan 1.200 mosselpotten zullen er geserveerd worden voor de gebruikelijke prijs van 21 euro. Via 'Iedereen aan tafel voor 1 euro' zullen er dit jaar dan weer geen 150, maar wel 300 mosselen met friet beschikbaar zijn voor minderbedeelden. Het Feest van de Warande, tussen het Justitiepaleis en het Warandepark, combineert op 21 juli verschillende activiteiten. Aan het Poelartplein is er het Politiedorp van de federale en lokale politie. Ook de civiele bescherming, het Rode Kruis en brandweermannen zijn op het terrein aanwezig en tonen er animaties en initiaties. Om 23 uur wordt de nationale feestdag afgesloten met een vuurwerk.