Vlaams Belang ‘herstelt’ Congomonument in Jubelpark

Vlaams Belang-senator Bob De Brabandere en Dries Van Langenhove aan het Congomonument in het Jubelpark.
RV Vlaams Belang-senator Bob De Brabandere en Dries Van Langenhove aan het Congomonument in het Jubelpark.
Vlaams Belang-senator Bob De Brabandere en Dries Van Langenhove, lid van de Vlaams Belangkamerfractie, hebben donderdagvoormiddag een symbolische actie gevoerd tegen wat zij "de huidige beeldenstorm en verontschuldigingscultus" noemen. Aan het Congomonument in het Jubelpark in Brussel plaatsten ze de woorden 'Arabisch' en 'arabe' terug, nadat die in 2015 werden weggebeiteld.

De partij vindt het immers zeer dubbel dat men vandaag in naam van de bevolking verontschuldigingen moet aanbieden voor wat het in een ver verleden is verricht door anderen, "en men tegelijkertijd zwijgt over de misdaden die vandaag nog steeds aan de gang zijn". Dat de woorden 'Arabische' of 'arabe' van het Congomonument in het Jubelpark werden geschrapt, zijn wat dat betreft "symptomatisch voor deze hypocrisie".

Op het Congomonument in het Jubelpark (het 'Monument voor de Belgische pioniers in Congo') stond oorspronkelijk "L'héroïsme militaire belge anéantit l'arabe esclavagiste / De Belgische militaire heldenmoed verdelgt den Arabische slavendrijver". De woorden ‘Arabische’ en ‘Arabe’ werden in de jaren tachtig voor het eerst weggebeiteld. Later werden ze teruggeplaatst om in 2015 voorgoed te worden geschrapt omdat de woorden  "kwetsend" waren voor de Arabische gemeenschap.

“Verontschuldigingscultus”

"Hypocriet", volgens Vlaams Belang, aangezien de Arabische slavenhandelaars wel degelijk een historische rol van belang speelden tot dan toe in de regio. De partij plaatste de woorden dan ook symbolisch terug. “Want als voor de ene soort misdaden excuses moeten komen, waarom verwijderen we dan de andere? "

Voor De Brabandere moet de 'verontschuldigingscultus' stoppen: "Maar dat wil niet zeggen dat de wreedheden uit het verleden moeten ontkend worden. Dat geldt voor Leopold II, maar ook voor andere boosdoeners. En al zeker voor misdaden die tot de dag vandaag verder gaan in bepaalde contreien zoals slavernij.”

De grote moskee van Brussel ligt op een boogscheut van het monument. Maar senator Bob De Brabandere (VB) zegt dat de actie niet provocerend bedoeld is. “Dat het opschrift kwetsend kan zijn, is geen reden om te censureren”, zegt hij. “De slavendrijvers waren Arabisch. Kwetsend of niet, het is historisch correct.”

Vlaams Belang kreeg geen toestemming van de de bevoegde instanties. De kans bestaat dus dat de steen wordt weggenomen. De partij sluit andere, gelijkaardige acties niet uit. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mark germanus

  Het VB zegt het zoals het is,geen komedie, geen schijnheiligheid en verdoezelen van de waarheid. Eigenlijk vertegenwoordigen ze de gedachten en gevoelens van het overgrote deel van de Vlaamse bevolking. Ik hoop van harte dat het Cordon opgeheven word en dat ze eindelijk de grootste partij in Belgie/Vlaanderen gaan worden.Als NVA wil samengaan met VB hebben we direct een regering en aanvang van Confederatie,stoppen transfers enz.. .

 • matthias peur

  Het VB, niet mijn favorieten - integendeel, hebben in deze gelijk. Wat er gebeurt is, is puur geschiedvervalsing.

 • Gilbert Van den Berghe

  Zelfs hier heeft , verrassend, VB eigenlijk gelijk . Niemand wegcijferen uit het verleden, maar tegenwoordig is het zo dat enkel en alleen nog een 'eenrichtingswaarheid ' mag en kan . Over Congo mogen de positieve kanten die er ook wel waren - en vele zelfs - niet meer belicht. Doorslag naar ' verkeerde waarheid' is zo iets . Die waarheid is een pak genuanceerder in de andere richting dan wat nu allemaal éénrichting is.

 • Gino Denil

  Het was hypocrisie om de Arabische slavenhandel in Oost-Afrika te misbruiken om deze van de Europese landen op veel grotere schaal in centraal Afrika te verdoezelen in de geschiedenis.

 • Lucien Switten

  Amai, goed dat dit historisch feit over het verjagen van de arabische slavenhandelaars ook eens gezegd wordt. Als 55-jarige met een hogeschooldiploma en brede interesse was ik hiervan niet op de hoogte, en ik vermoed dat het verzwijgen hiervan dus zeer goed gelukt is t.o.v. een groot deel van de Belgische bevolking.