Villa Samson verwelkomt eerste bezoekers

NIEUW KINDERZIEKENHUIS WAAR DIEREN MOGEN LOGEREN IS EINDELIJK AF

Dinke en Jippe zijn dolgelukkig dat zij mogen spelen met de viervoeters.
Baert Marc Dinke en Jippe zijn dolgelukkig dat zij mogen spelen met de viervoeters.
Patiënten brachten dinsdagmiddag het allereerste bezoek in Villa Samson. Dankzij het unieke project kunnen patiënten tijd doorbrengen met hun favoriete huisdier. Op deze manier helpen de dieren bij het genezingsproces van de patiënten.

De zes speciaal uitgeruste kamers in Villa Samson lijken wel kleine woonkamers. Enkel het ontsmettingsmiddel aan de deur en de alarmbel verraden dat het om een ziekenhuisgebouw gaat. De bewoners, katten Misty en Luna en honden Quito en Lilly spelen er ongestoord met de eerste bezoekers. "Als moeder geeft het een enorm fijn gevoel om je kinderen na heel wat ellende zo gelukkig te zien", zegt Ondineke. Samen met haar twee kinderen Dinke (6) en Jippe (4) brachten ze een bezoek aan Villa Samson. Beide kindjes kampen met chronische constipatie en liggen al twee weken te bed. "Jippe was helemaal op. Na een uurtje spelen met de honden, zit hij weer boordevol energie. Nu vergeet hij even dat hij in het ziekenhuis verblijft."


Meteen het bewijs dat de opzet van Villa Samson succes boekt. Patiënten kunnen er even hun zorgen vergeten door het gezelschap van de dieren op te zoeken. "Heel wat patiënten willen vaak vroeger naar huis, of komen zelfs niet naar het ziekenhuis omdat ze hun huisdier missen", legt Linda Sonck, verantwoordelijke van Villa Samson uit. Dieren zijn immers strikt verboden in een ziekenhuis, maar Villa Samson biedt de oplossing. "Nu krijgen ze de kans om bij ons een kamer te boeken. Enerzijds om met hun eigen huisdier langs te komen, anderzijds kunnen patiënten werken aan hun herstel tijdens therapiesessies met onze dierenbewoners."

Hondjes Quito en Lily zijn de eersten die mogen logeren.
Baert Marc Hondjes Quito en Lily zijn de eersten die mogen logeren.

Dierentherapie

"Voor heel wat patiënten is een eenvoudige meet & greet voldoende", legt dierentherapeute Vanessa De Puydt uit. Zij leidt de honden op tot therapiedieren. Een jaar langt traint ze hen en leert hen kunstjes aan. "De bezoekers knuffelen met de dieren, komen bij hen tot rust en spelen spelletjes. Even uit de zwaarmoedige ziekenhuisomgeving ontsnappen doet wonderen. Zowel voor hun gezondheid als hun mentale ingesteldheid."


Villa Samson biedt niet enkel sociale therapie, ook voor mobiele oefeningen kunnen patiënten er terecht. "Patiënten leggen in de villa een parcours af met de hond. Zo trainen ze hun beweging. Zelfs de honden aaien is een vorm van kinesitherapie. Dierentherapie is bijvoorbeeld ook heel efficiënt voor mensen met anorexia. Zij belonen de honden na een kunstje met snoepjes. Zo leren ze onbewust positief omgaan met voeding."


Een therapiesessie duurt 50 minuten. "Langer is te vermoeiend. Niet zozeer voor de patiënten, maar wel voor de honden. Zij absorberen de vaak neerslachtige gevoelens van de patiënten. Ook zij moeten even hun hoofd leegmaken, anders kampen ze met een burn-out", aldus Vanessa. Dinke is alvast dolenthousiast. Het meisje droeg vorige week nog een neussonde en snakte naar afleiding. "De hondjes kunnen allerlei kunstjes en geven zelfs zoentjes", kirt ze. "Hopelijk mag ik morgen weer komen."