VIDEO. Koning Filip onthult nieuwe tramstellen in Brussel

Burgemeester Philippe Close, MIVB-STIB CEO Brieuc de Meeus en koning Filip maken een ritje met de nieuwe trams.
BELGA Burgemeester Philippe Close, MIVB-STIB CEO Brieuc de Meeus en koning Filip maken een ritje met de nieuwe trams.
Naar aanleiding van 150 jaar tram onthulde Koning Filip dinsdagmiddag de levensgrote maquette van de nieuwste tram. Vanaf 2020 vervangen de 60 aangekochte trams geleidelijk aan de oudste modellen.

Naast een tiental historische trams, kan je nog tot zondag op het Koningsplein ook de levensgrote maquette van de nieuwste tram bekijken. De nieuwe  ‘Tram New Generation’ (TNG) is een modernere versie van de meest recente trams die momenteel op het net rijden: de T3000 en T4000. Net zoals voor de toekomstige metro’s M7 werd het design toevertrouwd aan Axel Enthoven van Yellow Window die zich inspireert op art nouveau.

Koning Filip onthult nieuwe tram
SZM Koning Filip onthult nieuwe tram

Ruimer, toegankelijker en veiliger

De nieuwe tram heeft bredere deuren en een lage vloer die op gelijke hoogte met het trottoir zal komen. Er zijn ook twee multifunctionele plaatsen voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. De zetels zijn comfortabeler geplaatst en er is een groot informatiescherm voor de lijnschema’s. Bovendien is er indirecte ledverlichting, een performante luchtkoeling en soepele draaistellen om de trillingen te beperken. “Alles is gemaakt om de reiziger op een aangename manier aan boord te verwelkomen”, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. De nieuwe tram mikt ook op meer veiligheid. Ze hebben een zachtere neus aan de voorzijde, externe camera’s en een detectiesysteem voor obstakels.

Koning Filip onthult de nieuwe Brusselse trams
BELGA Koning Filip onthult de nieuwe Brusselse trams

De nieuwe trams zullen beschikbaar zijn vanaf 2020 in een korte versie van 32 meter en een lange versie van 43 meter en bieden respectievelijk plaats aan 182 en 256 mensen, waarvan 47 en 65 zitplaatsen. De totale capaciteit van de tramvloot stijgt hiermee met ongeveer 4.600 plaatsen. Er zal dus 7% meer plaats zijn voor de reizigers. “We moeten blijven investeren in het openbaar vervoer, dat de geschiedenis van de stad al 150 jaar markeert,” zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet.

Brieuc de Meeûs
SZM Brieuc de Meeûs

Begin 2018 ondertekende de MIVB een basisovereenkomst met Bombardier voor de bestelling van 175 nieuwe trams met een eerste vaste bestelling van 60 voertuigen voor een bedrag van 169 miljoen euro. Per tram komt het dus neer op 3 tot 4 miljoen euro, afhankelijk van de lengte. “We hebben er al 60 gekocht, maar er komen er waarschijnlijk meer, onze bestelling kan tot 175 gaan, als het netwerk uitbreidt”, zegt CEO van de MIVB de Meeûs.

Tal van activiteiten

Nog tot zondag zijn er tal van activiteiten op verschillende locaties. De viering van 150 jaar tram valt namelijk samen met het Iris-feest, want het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blaast ook 30 kaarsjes uit.  Zo wordt er bijvoorbeeld een Europees kampioenschap voor de beste trambestuurder georganiseerd en gaan een 40-tal historische trams woensdag om 14 uur paraderen tussen de haltes Legrand en Sint-Maria.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.