VGC gaat werking van Nederlandstalige bibliotheken in Brussel stevig uitbreiden

Klaas De Scheirder
De Nederlandstalige bibliotheken in Brussel doen het goed en dat is in de Vlaamse Gemeenschapscommissie de reden om een resolutie over een ambitieus en uitgebreider beleid unaniem goed te keuren.

De resolutie voor het toekomstig beleid van de Nederlandstalige bibliotheken legt enkele duidelijke accenten. Om een zo groot mogelijk doelpubliek te bereiken dat meer doet dan enkel uitlenen, moeten de bibliotheken een open en participatief karakter krijgen waarin co-creatie met de samenleving wordt gestimuleerd. Samen met de burgers zal zo de dagelijkse werking worden ingevuld.

In de bibliotheek van de toekomst wordt digitalisatie enorm belangrijk. Slimme technologische toepassingen dragen bij tot leessuggesties en tot het kritisch omgaan met de stroom aan informatie. De expertiserol voor de Nederlandse taal en het uitdragen van de taal blijft ook voorop staan binnen de werking van de bibliotheken.

Bibliotheek als verbindfactor

Tenslotte vraagt de resolutie ook de inbedding van de lokale bibliotheken in Brussel in verschillende lokale, regionale, nationale en internationale netwerken.
"Met dit initiatief onderstreept de Raad van de VGC nogmaals het enorme maatschappelijke belang van de bibliotheken in Brussel. Ze zijn een sterke, verbindende factor in onze superdiverse stad. De bibliotheek van morgen zal andere functies vervullen dan vandaag. Onze resolutie vraagt dat het beleid hierop anticipeert, en proactief bakens verzet", verklaart hoofdindiener Paul Delva (CD&V).
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • robrecht Peeters

    en hoe is de verhouding Nederlandstalige boeken tegenover de anderstaligen zeer gegeerd bij de anderstaligen .....nu al..... en dit alles op kosten van de Vlaamse belastingbetaler...wie maakt men hier wat wijs...