Verplichte sterilisatie van katten op komst

De Brusselse regering zal naar alle waarschijnlijkheid donderdag het voorstel goedkeuren voor een verplichte sterilisatie van katten in het gewest. Dat moet het aantal gevallen van euthanasie op de dieren terugdringen.

Volgens Gaia werden vorig jaar 1.422 van de 2.866 katten die binnengebracht werden in asielen, gedood. "Onbegrijpelijk", vindt de dierenrechtenorganisatie. Ook Vlaams Belang wil dat er einde komt aan die praktijken. Daarom pleit de partij voor een wetgeving rond verplichte sterilisatie. Die wet wilde Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) al in 2014 invoeren, maar tot op vandaag bestaat ze nog niet. "Waar blijft dat sterilisatieplan", vraagt Dominiek Lootens, fractievoorzitter van Vlaams Belang in het Brussels parlement, zich dan ook af.

Overgangstermijn

Maar volgens Debaets is die verplichte sterilisatie wel degelijk op komst. Komende donderdag buigt de Brusselse regering zich over het dossier, en mogelijk treedt de wet op 1 januari 2018 in voege. Er zou wel een overgangstermijn van zes maanden ingevoerd worden. (RDK)