Verhuist Zuidfoor naar Heizelvlakte?

Het stadsbestuur schuift aan voor frietjes tijdens de opening van de Zuidfoor.
Foto Baert Marc Het stadsbestuur schuift aan voor frietjes tijdens de opening van de Zuidfoor.
Photo News
De kans is groot dat de legendarische Zuidfoor binnenkort zijn tenten zal opslaan op de Heizelvlakte. Aanleiding zijn de geplande werken voor  de aanleg van metrostation Toots Thielemans.

In de lente van 2002 start bouwbedrijf Besix met de werken op de Stalingradlaan. Uiterlijk in de herfst van 2024 moet het Toots Thielemans-station klaar zijn. Daarnaast zal halte Lemonnier tunnelverbindingen naar stations Zuid en Thielemans krijgen. Die werken vinden tussen 2024 en 2027 plaats. Noodzakelijke werken met -zoals bij veel bouwwerven- ongenode gevolgen. De werf zal 200 meter van de Zuidfoor in beslag nemen. Gevolg? Enkele foorkramers zullen hun plaats verliezen én de kermis wordt in tweeën gesplitst. 

Ook de burgemeester brengt jaarlijks een bezoekje aan de foor. Binnenkort op de Heizel?
Baert Marc Ook de burgemeester brengt jaarlijks een bezoekje aan de foor. Binnenkort op de Heizel?

Heizel

Om deze ongemakken uit de weg te helpen ligt een verhuis op tafel. Een mogelijkheid is  Eerste optie is de Heizelvlakte. “Een ramp is dat niet”, aldus de Brusselse foorkramers. “Anders zouden er enkele grote attracties het kind van de rekening zijn. Die mensen hebben toch ook recht op een plaats?”, klinkt het. Wel stellen ze de voorwaarde om na de werken terug te mogen keren naar de huidige locatie, tenzij de nieuwe locatie voor een heropleving van de Zuidfoor zou zorgen. Dat dit laatste geen utopie is hebben ze in Antwerpen bewezen. Daar moest de legendarische Sinksenfoor enkele jaren geleden verhuizen naar de rand van de stad. Groot protest volgde maar dit is ondertussen verstomd. De eerste editie kende een dramatische opkomst maar nadien vonden de mensen toch gestaag hun weg richting de foor. Uiteindelijk spraken foorkramers na de recentste editie van ‘de beste editie ooit’. 

photo_news

Tegenkanting

Eén obstakel voor de verhuis dient nog uit de weg geruimd worden: uit politieke hoek is er tegenkanting tegen de verhuis. Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFI) liet al weten de Zuidfoor op zijn huidige locatie te willen behouden. Hij denkt eerder aan een herpositionering van de foor dan aan een volledige verhuizing naar de Heizelvlakte. “Onze prioriteit is het behouden van de kermis in haar huidige omgeving, namelijk de Zuidlaan”, aldus de schepen. De foor herpositioneren door ze deels naar Lemonnier of de esplanade van het Zuidstation te verhuizen en een uitbreiding naar de Ninoofsepoort, zijn enkele van de mogelijkheden. Tegen die laatste optie is ondertussen al tegenkanting gerezen uit de hoek van de foorkramers. Zij vinden dat idee niet haalbaar door de aanwezigheid van bomen op de hele as. Daardoor zijn er geen open ruimtes waar de grote attracties neergepoot kunnen worden. “Dat lost het probleem dat zich stelt dus niet op”, vinden ze. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Liliane Grauls

    Hallepoort metro, heeft tegenover een leuk babbelhoekje waar alle bussen samenkomen. We keken dus naar de attracties tegenover en zeiden deze zaterdag ochtend, dat ons frietkot rechts van ons weg was. Toen ik zei dat de foor ging verdwijnen richting laken, waren allen oneens. Waar moeten we onze smoutebollen halen of wafels? Vroeger was er begin rue neuve linkerkant een shop met lekkernijen van de foor. Daar konden we terecht als we na de foor nog goesting in lekkernijen kregen. Is ook weg.