Verdediging anarchisten vraagt resoluut vrijspraak

justitie, justitiepaleis, rechtbank, rechtszaak
Baert Marc justitie, justitiepaleis, rechtbank, rechtszaak
De twaalf mensen die volgens het federaal parket tussen 2008 en 2014 lid zouden zijn geweest van een anarchistische bende ontkennen dit resoluut. “Bovendien is er niet bewezen dat zij betrokken waren bij de feiten die hen ten laste worden gelegd”, voegden hun advocaten eraan toe.

Volgens het federaal parket waren tien van de twaalf verdachten betrokken bij een poging tot brandstichting in het gesloten vluchtelingenopvangcentrum 127bis, een aanval op een politiepatrouille in Anderlecht, een aanval op twee limousinechauffeurs en een hele reeks graffiti’s en tags. Voor negen van hen werd een werkstraf gevraagd, voor één persoon een celstraf met uitstel en voor de laatste twee verdachten vroeg het parket zelf de vrijspraak. 

Onzin, aldus de verdediging. “Om van een bende te spreken, moet er een structuur zijn, een hiërarchie en een taakverdeling, allemaal zaken die in dit dossier ontbreken”, pleitte meester Dimitri de Béco. “Bovendien zijn termen als ‘structuur’ en ‘hiërarchie’ volkomen in tegenspraak met het anarchistisch gedachtegoed van deze mensen. Zij hebben nooit deel uitgemaakt van enige groep die als doel had misdrijven te plegen, de term die het meest opduikt in hun geschriften, is ‘solidariteit.” Volgens de Béco heeft het federaal parket overdreven gereageerd: “Net zoals de Franse ordediensten nu soms overdreven reageren op het protest van de Gele Hesjes. Wat hier gebeurt, is alsof we één of enkele Gele Hesjes zouden vervolgen voor alle feiten van vandalisme of geweld die door àlle Gele Hesjes gepleegd zouden zijn.”

Op basis van een hypothese van de speurders zijn deze mensen jarenlang afgeluisterd en geobserveerd, zijn er huiszoekingen uitgevoerd en zelfs vuilnisbakken doorzocht

Catherine Forget

Lokaal

Volgens de verdediging is er sprake van tunnelvisie.“De speurders zijn in dit dossier uitgegaan van een hypothese, namelijk dat een aantal alleenstaande feiten wel moesten gelinkt zijn aan een anarchistische beweging, dat er een ‘georganiseerde structuur’ zat achter een hele reeks feiten”, zei meester Catherine Forget. “En louter op basis van die hypothese zijn mensen jarenlang afgeluisterd en geobserveerd, zijn huiszoekingen uitgevoerd, zijn vuilnisbakken doorzocht. Ze hebben zich daarbij geconcentreerd op een anarchistisch lokaal in Brussel en alle bezoekers van dat lokaal als verdacht beschouwd. Elk incident werd automatisch aan de bezoekers van dat lokaal gelinkt, zelfs zonder de minste aanwijzing.” 

Geen aanval op patrouille

Ook gooide het federaal parket te veel zaken op één hoop volgens de verschillende advocaten. Zo is er volgens de verdediging niet het minste bewijs dat ook maar één van de verdachten betrokken was bij de aanval op een politiepatrouille. “Geen van die zogenaamde aanvallers werd ooit geïdentificeerd”, aldus de Béco. “De zogenaamde poging tot brandstichting in het centrum 127bis was ook geen poging tot brandstichting. Er is geen enkel bewijs dat daar molotovcocktails gegooid zijn of dat er geprobeerd is gasflessen te doen ontploffen. Er is enkel vuurwerk afgestoken, omdat de actievoerders gezien en gehoord wilden worden, niet bepaald de modus operandi van sluikse brandstichters.” Uitspraak op 28 mei.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.