Veiligheidskorps drijft acties op

Zittingen kunnen toch plaatsvinden na tussenkomst deurwaarder

Het Veiligheidskorps in het Brusselse justitiepaleis legt een hele dag het werk neer. Na een eenzijdig verzoekschrift bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg kon er toch voor gezorgd worden dat gedetineerden overgebracht werden.
Het veiligheidskorps in het justitiepaleis
photo_news Het veiligheidskorps in het justitiepaleis

Al wekenlang is het onrustig in het Brusselse justitiepaleis. Het Veiligheidskorps gaat vanaf 1 januari op in de nieuw opgerichte directie “beveiliging” van de federale politie.De leden van het huidige veiligheidskorps maken verplicht de overstap naar dat nieuwe korps, maar er bestaat al maandenlang onrust over de voorwaarden waarop dat zal gebeuren. De vakbondsacties houden onder meer verband met de promoties die een aantal leden van het Veiligheidskorps dreigen mis te lopen.

Uitgestelde zaken

De voorbije weken werd het werk al herhaaldelijk neergelegd, maar vandaag wordt nog een versnelling hoger geschakeld. Geen enkele gedetineerde wordt overgebracht naar het justitiepaleis en het korps voert ook geen beveiligingsopdrachten uit. Bovendien wordt een stakingspost voorzien aan de ingang voor de gedetineerdentransporten, zodat zelfs transporten die door de politie zouden uitgevoerd worden, het paleis niet binnen kunnen. Het gevolg laat zich raden. Vele zaken waarbij een gedetineerde betrokken is zullen uitgesteld moeten worden, tenzij hun advocaten hen willen vertegenwoordigen.

Update: Ondanks de staking van het Veiligheidskorps zullen in het Brusselse justitiepaleis de zittingen met gedetineerden wel doorgaan. Dat meldt de woordvoerster van het Gevangeniswezen woensdagvoormiddag. "Naar aanleiding van die blokkade diende de FOD Justitie een eenzijdig verzoekschrift in de bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. "Vandaag beletten een 40-tal stakers de vrije doorgang van de celwagens. Er werd onmiddellijk beroep gedaan op een deurwaarder. Na zijn aankomst ter plaatse werd de blokkade opgeheven en vertrokken de celwagens naar de gevangenissen om de gedetineerden naar het paleis te vervoeren. Op het paleis zullen de gedetineerden vanaf deze namiddag voorgeleid worden door de werkwilligen van het Veiligheidskorps, met versterking van de federale en lokale politie."

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) betreurt de staking van het Veiligheidskorps in Brussel.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.