Veiligheidskorps collectief 'ziek': geen gevangenen voor rechter

De meerderheid van de gedetineerden zijn gisteren niet voor de rechter verschenen. Een deel van het Veiligheidskorps meldde zich immers ziek nadat de onderhandelingen over hun nieuwe statuut in het slop geraakt waren. Hierdoor konden vele beklaagden niet voor de rechter gebracht worden.

Na een vergadering over de overgang van het Veiligheidskorps naar de federale politie besloot een groot deel zich ziek te melden en in burger het gebouw te verlaten. "Er zijn loonbarema's voorgesteld die minder gunstig zijn dan de huidige", klinkt het. "Ons personeel zou hetzelfde werk moeten doen aan een lager loon. Er waren ook beloftes gemaakt over promoties na het slagen voor bepaalde examens, maar die kunnen nu ook niet meer gegarandeerd worden." De gevolgen van de spontane actie waren echter enorm. Het assisenproces, dat om 9 uur diende te starten, werd uitgesteld omdat de beschuldigden niet konden overgebracht worden. Dit tot grote onvrede van de voorzitter en de advocaat-generaal.

Surrealistisch

"Justitie ligt niet meer op de afdeling intensieve zorgen, maar op de afdeling palliatieve zorgen", aldus assisenvoorzitter Michel De Grève. "Surrealistisch dat in ons land kan." Strafpleiter Sven Mary begrijpt de misnoegdheid bij het Veiligheidskorps, maar pleit ook voor een continuïteit van de dienst. "Men kan niet zomaar jury, beschuldigden en nabestaanden gijzelen. Indien dit proces volledig moet uitgesteld worden hierdoor zal het door de overvolle assisenagenda pas behandeld kunnen worden eind 2019, met alle gevolgen vandien." Uiteindelijk kon het proces rond de middag hervat worden.  (WHW)