Veiligheidscampagne en slim stadsonderzoek voor elektrische deelsteps: “Dit is geen speelgoed”

Lime leert gebruikers veilig de elektrische step gebruiken
Baert Marc Lime leert gebruikers veilig de elektrische step gebruiken
De elektrische deelsteps van Lime en het verkeersinstituut Vias lanceerden zaterdag een nieuwe veiligheidscampagne en deelden gratis helmen uit aan honderden Brusselaars. Zo willen ze de gebruikers aansporen om veilig en verantwoord te rijden. Het Brussels Gewest van zijn kant wil de steps gebruiken om problemen met de infrastructuur op te zoeken.

Lime werd in november van vorig jaar in Brussel gelanceerd en telt ondertussen meer dan 125.000 gebruikers. De nieuwe deelsteps doken overal op in het straatbeeld, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Soms worden de steps op de vreemdste plaatsen achtergelaten en er worden ook vragen gesteld bij de veiligheid.

Daarom lanceerde Lime zaterdag samen met verkeersinstituut Vias een veiligheidscampagne. Honderden Brusselaars schoven aan op de Charleroisesteenweg om een van de 750 gratis helmen te bemachtigen. Op het evenement moesten de gegadigden een veiligheidscharter ondertekenen en konden ze oefenen met de steps.

Vias raadt taan om een helm op te zetten als je met een deelstep rijdt. “Je mag de steps niet als speelgoed zien”, zegt Stef Willems, woordvoerder van Vias. “Als er een ongeval gebeurt, gaat de gebruiker vaak over het stuur. In 40 procent van de gevallen zien we hoofdletsels. Binnenkort mag je met zo’n step 25 kilometer per uur rijden en dan is bescherming geen overbodige luxe.”

Gebruikers van een step moeten daarom dezelfde regels als fietsers volgen. “Tenzij je stapvoets rijdt, heb je dus niets te zoeken op het voetpad”, zegt Willems.

Lime zelf stuurt daarom mobiele patrouilles op stap om gebruikers te sensibiliseren. “Hiernaast moedigen wij onze gebruikers aan om het ‘Charter van goed gedrag’ te ondertekenen tijdens dit evenement #RespectTheRide. Wij vragen hen om de verkeersregels te respecteren en promoten veilig en verantwoord rijden”, zegt Benjamin Barnathan, General Manager Benelux bij Lime.

Steps om putten op te sporen

Naast de veiligheidscampagne komt er ook een ‘Smart City’- onderzoek met de steps. Lime krijgt daarvoor de steun van het Brussels Gewest. “30 gebruikers krijgen de mogelijkheid om problemen in de infrastructuur te melden”, zegt staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). “Via een eenvoudige knop kunnen ze obstakels signaleren, zoals loszittende tegels of putten in de weg. De gegevens die we verzamelen, kunnen we toevoegen aan de app Fix My Street, zodat we het probleem snel kunnen oplossen.”

Lime voerde de afgelopen maanden een onderzoek uit bij zijn gebruikers. Daaruit bleek dat 35 procent hun auto minder gebruikt sinds ze Lime ontdekten. “We zien dat mensen ook steeds langere afstanden afleggen en dat ze de step meer en meer gebruiken voor woon-werkverkeer”, Benjamin Barnathan. “Maar 71 procent zegt ook dat de kwaliteit van de infrastructuur de belangrijkste reden is waarom ze zich soms onveilig voelen. Zachte mobiliteit, zoals onze deelsteps, moeten dus altijd hand in hand gaan met goede infrastructuur.”

Het evenement lokte een lange rij wachtenden.
Baert Marc Het evenement lokte een lange rij wachtenden.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Craen

  Mensen met een speedelec zouden ook verplicht les moeten volgen. Noch zij, nog autobestuurders zijn het gewoon dat een fiets zo snel gaat. Je ziet zo'n fiets wel aankomen maar schat naar gewoonte in dat je nog ruim de tijd hebt om bv af te draaien en plots zit dat ding recht voor de neus van je wagen..

 • JAN krommentak

  In Antwerpen staan overal deelsteps op de stoep die men direct kan ontlenen een helm hangt daar niet bij en niemand heeft die in zijn binnen zak misschien moet iemand maar met het idee afkomen om een opvouwbaar exemplaar te maken

 • Marcel Vanderschoten

  Electrisch scooter sharing “Scooty” heeft helm voorzien in scooter voor de veiligheid in Brussel en Antwerpen!

 • Richard Derijcke

  Ik kom die dingen en hun bestuurders dagelijks tegen. Ze tonen geen enkele kennis of respect voor de verkeersregels. Voetgangers moeten uit de weg springen en voorrang can rechts deert hen blijkbaar ook niet. Levensgevaarlijk. Hopelijk dooft de rage snel uit.