Vakbonden organiseren elke vrijdag in februari 24-urenstaking in gevangenissen

Gevangenis van Vorst.
Baert Marc Gevangenis van Vorst.
Ook deze week zullen de stakingen in de gevangenissen zich voortzetten. De staking komt er nadat de vakbonden niet akkoord gingen met de manier waarop minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een minimale dienstverlening bij stakingen wil invoeren. Verder deelden de vakbonden van het gevangeniswezen mee dat ze in februari iedere vrijdag een 24-urenstaking zullen organiseren.

Na een deel van de ochtendploegen staakt ook een deel van de namiddagploegen in de gevangenissen tegen de invulling van de minimale dienstverlening. Vanmorgen was de impact het grootst in Sint-Gillis, waar slechts 25,64 procent van de normale bezetting werd gehaald. Bij de late shift is de impact het grootst in Mechelen, daar kwam amper 16,67 procent van de cipiers opdagen, gevolgd door Sint-Gillis, waar 34,62 procent aanwezig is, zo meldt het Gevangeniswezen. Morgen komt daar nog een nationale actie van ABVV bovenop.

De vakbonden zijn woensdagavond gestart met stakingsacties in de penitentiaire instellingen. Ze zijn misnoegd over de invoering van een minimale dienstverlening bij stakingen. Overleg over de invulling daarvan met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) leverde geen overeenstemming op. Volgens de vakbonden wil Geens de minimale dienstverlening te ruim invullen.

De gevangenissen Antwerpen, Hasselt, Leuven Hulp en Turnhout melden individuele lokale stakingsacties van individuele personeelsleden, zo luidt het nog.

Vrijdag stakingsdag

De acties worden bovendien voortgezet: de vakbonden hebben vanmiddag in gemeenschappelijk vakbondsfront beslist om iedere vrijdag van februari een 24 urenstaking te organiseren, in alle gevangenissen in België. Dat werd vernomen bij Gino Hoppe van ACOD. Daarbovenop staat het elke gevangenis vrij om nog één bijkomende 24 urenstaking te houden per week, afhankelijk van de beslissingen die in de gevangenissen zelf genomen worden.

De beslissing om elke vrijdag te staken, betekent overigens niet dat de lopende stakingsacties tegen de minimale dienstverlening worden opgeschort. “Voorlopig blijven de acties behouden, en wordt ook het overleg met de minister in het Hoog Overlegcomité (deze woensdag, red.) verdergezet. Daarna wordt bekeken of er verdere acties komen, of dat de acties worden opgeschort”, zegt Eddy de Smedt van VSOA.

Grote hinder verwacht

Morgen organiseren socialistische vakbonden ABVV en ACOD een nationale actie. Die zal volgens de Smedt op veel plaatsen strikt worden opgevolgd, en een grote impact hebben. “Instellingen die tot nu toe enkel prikacties deden gaan vanavond wel het werk neerleggen vanaf vanavond 22 uur tot woensdagmorgen 6 uur”, zegt hij.

Onder andere de cipiers in de gevangenis van Hasselt leggen vanaf 22 uur het werk neer. Dat bevestigde ACOD-vakbondsman Kristof Muyters. “Dit heeft niets te maken met de minimale dienstverlening. Als ACOD steunen we de nationale actie van het ABVV”, aldus Muyters. Het werk in Hasselt wordt tot dinsdag 22 uur neergelegd.