Vakbond en leerkrachten eisen ontslag directrice school Vorst na rellen: “We kunnen niet met deze vrouw samenwerken”

rel in school in Vorst
Baert Marc rel in school in Vorst
De socialistische vakbond ACOD eist als reactie op de uitbarstingen van dinsdag in het Atheneum Andrée Thomas het ontslag van de directrice. De vakbond zat woensdagochtend samen in een algemene vergadering. Ook de leerkrachten zien de directrice liever vertrekken door haar gebrek aan transparantie en organisatie. “Als onze leerlingen een week voor de examens nog niet weten welke dagen ze een examen hebben, dan is het logisch dat ze er genoeg van hebben”, getuigt een leerkracht.

Zo’n vijftig leerlingen verschansten zich dinsdagmiddag in de refter van de school en lieten voetzoekers ontploffen in een reactie tegen het uitblijven van het examenrooster. Een leerling werd daarbij administratief aangehouden, maar een uur later opnieuw vrijgelaten. De school bleef woensdag gesloten. 

Overvloed aan leerlingen

Leraren die aangesloten zijn bij de socialistische vakbond zijn van mening dat het dagelijks wanbeheer van de school door de directie alle actoren in de school in gevaar heeft gebracht. Volgens hen zou het beheer van de school niets doen aan de tekortkomingen van de directie, die eerder al werden aangekaart in een mail die gericht was naar de minister van Onderwijs van de Franstalige gemeenschap Marie-Martine Schyns. Die mail dateert al van 4 oktober 2018. Daarin stond te lezen dat de leerkrachten op regelmatige basis worden gekleineerd en geïntimideerd door de directrice en dat ze zonder overleg een verandering van het uurrooster voorgeschoteld kregen. Die brief werd toen ondertekend door 47 personeelsleden. “Maar er is tot op heden nog niets veranderd”, getuigt een leerkracht die anoniem wenst te blijven. 

Naast het vertrek van de directrice pleiten de leerkrachten voor meer respect voor de beslissingen die de klassenraad neemt, een versterking van het onderbezette onderhouds- en onderwijsteam, meer transparantie over financiële middelen en een dringende verificatie van de veiligheids- en evacuatiemaatregelen die in de school gelden. “Al maanden vragen wij versterking in ons team, maar de directrice neemt ons advies en bezorgdheden niet ter harte”, getuigt een leerkracht. “Iedere keer we haar willen spreken, zegt ze dat ze geen tijd heeft. Dat kan toch niet? Waarom ben je dan directrice? Een directrice is er toch om ons te begeleiden en beslissingen te nemen?”

Bovendien eisen de leraren een limiet van 15 studenten per klas. Volgens hen is er een waar ‘opvulbeleid’ aan de gang. De docenten beweren dat er in de maand september al zo’n 200 nieuwe studenten werden ingeschreven. 

Geen vertrouwen

“Het vertrouwen tussen de directrice en de leerkrachten is compleet verdwenen aangezien een dialoog voeren met deze vrouw onmogelijk is”, meent de leerkracht. “En dat over alle onderwerpen. Er wordt niet gecommuniceerd over het uurrooster of over de organisatie. En dat zet zowel kwaad bloed bij de leerkrachten als bij onze leerlingen. We kunnen ons schooljaar niet organiseren zoals we willen. Bovendien luistert de directrice ook niet naar de raad die het syndicaat haar geeft over haar beleid.”

Kleine groep

Ook de staat van de gebouwen en het administratieve wanbeheer spelen een rol in de eis van de vakbond en de leerkrachten. “Van buitenaf ziet de school er mooi uit, zeker met het parkje tegenover de school. Maar vanbinnen... Het is gewoon schandalig.”

De vakbond meent ook dat de leerlingen in eerste instantie de intentie hadden om vreedzaam te werk te gaan, maar dat een kleine groep onder hen toch besliste om de spanning om te drijven. “Het is zeker niet zo dat onze leerlingen krapuul zijn. Maar wanneer je een week voor de examens nog steeds niet weet welke examens op welke dag vallen, is het logisch dat onze leerlingen er genoeg van hebben”, voegt de leerkracht er nog aan toe.

Onpartijdig

Ook burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) reageert op het incident. “Ik kies in deze zaak geen partij”, meent Roberti. “Maar ik hoop wel dat iedereen er samen uit komt. Deze school heeft zeer veel potentieel. Het is ook niet de bedoeling dat deze leerlingen nu worden afgeschilderd als rebellerende kinderen, op het randje van crimineel. Want het zijn kinderen die van ondernemen houden, zelfs in het hele klimaatonderwerp.” 

De school zal ook donderdag nog gesloten blijven. Die dag zal er een vergadering plaatsvinden waarbij alle betrokken partijen aanwezig zullen zijn. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jack Dereder

  Leerlingen die een tijdig examen rooster vragen is erover? Ik wil eens zien wat er zou gebeuren als we iedereen een werkrooster zouden geven 1 week op voorhand. Het kot zou te klein zijn.

 • Marcus Camps

  Blijkbaar kunnen die kinderen niet studeren om het een week te onthouden en zijn ze het de dag erop al vergeten. Een week lijkt me redelijk, voorbereiden is belangrijker. Verder typische vakbondspraat om gefrustreerde leerkrachten naar de mond te praten. Ziekelijk. En de leerlingen zijn het slachtoffer van die niet-gemotiveerden.

 • Bart Vrancken

  Inderdaad Dany , kwestie van focus te houden ... Ik denk dat ze eerst de directie op de rooster gaan leggen ...

 • Johan Vanderbeken

  De reacties hier gisteren waren ronduit dégoutant! Deze kinderen hebben het recht om te protesteren tegen dusdanige wantoestanden. En dat daar wat voetzoekers en geschuif met meubelen bij kwamen is mss niet goed te praten, maar is klein bier vergeleken met de vernielzucht van heel wat andere betogingen in Brussel. De klimaatmarsen, Anuna, Greta, en ook dit ... Ik heb hoop voor de toekomst als ik zie hoe jongeren steeds vaker op de barricades springen itt de meeste trollen hier!

 • sandy Bekaert

  Directrice is duidelijk incompetent. Waarschijnlijk hebben de leerlingen vanaf volgende week examens, het is onaanvaardbaar dat ze nog steeds geen examenrooster hebben. Bij ons op school werd er hard ingezet op studieplanning, maar zonder rooster is dat onmogelijk. Die eis van 15 leerlingen per klas is wel ridicuul en niet meer van deze tijd. Wij waren in het 6de middelbaar voor sommige lessen met 28 en dat heeft nooit voor problemen gezorgd.