Vader en jongen met beperking overhandigen kunstwerk aan Homans: “We wachten al tien jaar op steun van de Vlaamse overheid”

Janosch Dupont (14) overhandigt Vlaams minister-president Liesbeth Homans een kunstwerk in naam van de 20.000 patiënten die wachten op steun.
Marc Baert Janosch Dupont (14) overhandigt Vlaams minister-president Liesbeth Homans een kunstwerk in naam van de 20.000 patiënten die wachten op steun.
Tijdens een actie op het Martelaarsplein in Brussel heeft Janosch Dupont (14) uit Heist-op-den-Berg aan Vlaams minister-president Liesbeth Homans een kunstwerk overhandigd. Hij deed dat in naam van de 20.000 mensen met een beperking die op de wachtlijst staan om steun te krijgen van de Vlaamse overheid. Het antwoord dat onder andere de vader van Janosch krijgt, is dat het geld op is. Na 10 jaar raakt zijn geduld stilaan op. 

Op het Martelaarsplein, aan de hoofdzetel van de Vlaamse regering, hielden de Gezinsbond en de vereniging #ikwachtmee een actie om een einde te maken aan de lange wachtlijsten voor steun voor mensen met een beperking. Er werden kleurrijke voetstappen in krijt getekend om de regering in het nieuwe regeerakkoord aan te zetten een versnelling hoger te schakelen.

Gert Dupont, vader van Janosch (14), heeft al sinds zijn zoon 4 jaar is een aanvraag ingediend. Die werd goedgekeurd, maar het antwoord dat hij elk jaar opnieuw krijgt is: ‘er is geen geld meer’. “Ze kunnen het niet blijven negeren. Hoe ga je om met een minderheid in de maatschappij? Laat je hen in het verdomhoekje zitten of zal je hen geven waar ze recht op hebben?”, zegt Dupont.

De actievoerders konden om 11 uur ook meteen een boodschap overhandigen aan kersvers Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA), die na haar eedaflegging voor een groepsfoto aanwezig was op het Martelaarsplein. Janosch overhandigde haar een fotomozaïek in naam van de 20.000 andere personen op de wachtlijst. Op de vraag van vader Gert of de Vlaams minister-president er werk van zal maken, kreeg hij het volgende antwoord: “We zullen er vérder werk van maken”.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.