Uitstoot in Brussel fel verminderd door lage-emissiezone

Een bord geeft aan dat voertuigen een lage-emissiezone binnenrijden.
BELGA Een bord geeft aan dat voertuigen een lage-emissiezone binnenrijden.
De op 1 januari vorig jaar ingevoerde Brusselse lage-emissiezone (LEZ) heeft al positieve effecten voor de luchtkwaliteit in het hoofdstedelijk gewest. Dat blijkt uit een evaluatierapport van Leefmilieu Brussel. 

Tussen juni en december vorig jaar was de uitstoot van stikstofoxide en fijnstof van dezelfde grootteorde als in heel 2017. Sinds begin 2018 mogen de meest vervuilende diesels Brussel niet meer binnen, sinds begin dit jaar geldt dit ook voor dieselvoertuigen van euronorm 2 en benzine-auto's zonder euronorm en met euronorm 1, schrijft L’Echo. De auteurs van het rapport schrijven dat die verlaging onder andere te maken heeft met de LEZ. 

Tot eind september gold nog een overgangsperiode waarin geen boetes uitgeschreven werden, maar in die periode werden wel al waarschuwingen verstuurd. Fiscaliteit Brussel stuurde al 1.744 waarschuwingen en 558 boetes van 350 euro. Voor de overgangsperiode afliep, waren er gemiddeld 149 voertuigen per dag in overtreding, vanaf oktober waren dat er nog 45 per dag.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Steenssens

  Hoe de autolobby de verkoop via politici heeft gewaarborgd ….waanzin en astronomisch milieu beschadiging - 1/4 aankoopprijs nieuw of oud voertuig zijn energiekosten daar kan je een eeuwigheid mee rijden .

 • marc castermans

  Wellicht sterk beïnvloed door de, wegens instortingen, afgesloten tunnels en de wegverzakkingen op sommige wegen.

 • Benny Raes

  Laat ze ook eens de resultaten tonen van december tot mei wanneer er verwarmt wordt.

 • Serge de doncker

  Belastingen op de auto moet je nog hetzelfde betalen je mag wel in sommige steden niet meer binnen en dit is allemaal normaal? Hoeveel co² hangt er nu in de lucht?

 • willem merken

  En hoeveel volk komt niet meer naar broekzele, Antwerpen , gantois en binnenkort Mechelen, Hoeveel kleinhandelaars zijn er al failliet of hun zaak opgedoekt binnen de LEZ zones. Welke politieker gaat voor mij mijn boodschappen wekelijks gratis gaan halen met zijn fietske als ze mij gaan verbieden om nog met mijn auto te rijden?