UberPop moet stoppen op straffe van dwangsom

TAXIBEDRIJF RISKEERT 10.000 EURO PER DAG TE MOETEN BETALEN

Tien dagen geleden betoogden taxibestuurders van Brussel nog tegen Uber.
Photo News Tien dagen geleden betoogden taxibestuurders van Brussel nog tegen Uber.
Uber moet zijn dienst UberPop binnen de 21 dagen stopzetten of in orde zijn met de wetgeving. Anders komt er een dwangsom van 10.000 euro per dag met een maximum van een miljoen euro. Dat heeft de Brusselse rechtbank van Koophandel gisteren beslist. Uber gaat in beroep tegen die beslissing.

Taxis Verts was na de start van UberPop in Brussel al naar het gerecht gestapt omdat het het Amerikaanse bedrijf betichtte van concurrentievervalsing. Het Amerikaanse bedrijf tekende echter verzet aan omdat het vonnis bij verstek was uitgesproken en de zaak behandeld was voor een Franstalige rechtbank. De zaak werd nu opnieuw bepleit voor een Nederlandstalige rechtbank en die concludeert hetzelfde.

21 dagen

Uber heeft nu 21 dagen om zich in orde te stellen met de regelgeving. Gebeurt dat niet, dan komt er een dwangsom van 10.000 euro per dag met een maximum van een miljoen euro. "We bekijken momenteel de gevolgen van deze uitspraak die niet alleen een impact heeft op honderden bestuurders, maar ook op de tienduizenden mensen die uberPOP gebruiken om zich veilig en betaalbaar te verplaatsen in Brussel", reageert Filip Nuytemans, general manager van Uber België. "Hoewel er zich geen probleem stelt met de professionele dienst UberX denken we dat er meer keuze moet zijn. De Brusselse regering was al gestart met de modernisering van de wet waarop de beslissing van vandaag gebaseerd is. Deze wet dateerde immers nog uit het 'pre-smartphone' tijdperk. We hopen dat minister-president Rudi Vervoort en zijn regering snel vooruitgang boeken met dit progressieve plan zodat Uber meer kan doen om een van Europa's drukste steden in beweging te houden."

UberX blijft

Het vonnis heeft voor alle duidelijkheid geen betrekking op UberX, de duurdere, maar comfortabelere taxidienst, die Uber begin september lanceerde. De wagens voldoen aan striktere eisen en er werken enkel professionele chauffeurs voor, die medische testen hebben ondergaan en een vergunning hebben voor het verhuur van een voertuig met bestuurder. De taxisector zelf is verheugd over het vonnis. "We kunnen nu wel stellen dat UberPop ten dode is opgeschreven. We zagen dat ook al in andere Europese landen", zegt Pierre Steenberghen van de Belgische taxiverenigingen.

"Logisch gehandeld"

"De uitspraak is er, nu moet ze gewoon nageleefd worden. De rechtbank van Koophandel heeft logisch gehandeld. Oneerlijke concurrentie mag gewoon niet." De uitspraak van de Brusselse Rechtbank van Koophandel bevestigt ook de stelling van de Brussels Hoofdstedelijke Regering dat Uberpop in strijd is met de Brusselse wetgeving voor bezoldigd taxivervoer. Minister van Mobiliteit Pascal Smet herhaalt dat de Brusselse Regering verder werkt aan een nieuw algemeen wetgevend kader voor bezoldigd vervoer van personen in Brussel. "De bedoeling is om het wetgevend kader tegen het einde van het jaar te laten goedkeuren door de Brusselse regering", aldus Smet.