Twee kunstwerken voor de slachtoffers

De kunstwerken 'Flight in mind' en 'Gewond, maar steeds overeind tegenover het onbegrijpelijke'.
AFP De kunstwerken 'Flight in mind' en 'Gewond, maar steeds overeind tegenover het onbegrijpelijke'.
In een parkje naast de toegangsweg tot de luchthaven werd gisterochtend het kunstwerk Flight in mind opnieuw ingehuldigd. Ook aan Schuman werd een monument voorgesteld.

Flight in mind stond een jaar geleden nog in de vertrekhal van de luchthaven, en raakte beschadigd door de explosies. De voorbije maanden werd het gerestaureerd, al bleven de sporen van de aanslagen behouden. Het kreeg nu een plaats in een parkje langs de toegangsweg tot de luchthaven. Bedoeling is dat iedereen er even kan bezinnen. "Dit kunstwerk zal voor eeuwig de sporen van de vreselijke aanslagen dragen", liet Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport, weten. "De vleugels symboliseren de vrijheid, en vormen een teken van hoop voor de slachtoffers en nabestaanden."


"Het standbeeld heeft een bijzondere betekenis", vult een zichtbaar geëmotioneerde Karima Douch, die voor de dienst Slachtofferbejegening werkt, aan. "Twee van onze collega's van de federale politie liepen naar de plaats waar de eerste bom ontplofte, toen ter hoogte van Flight in mind een tweede explosie plaatsvond. Ze liepen beiden verwondingen op."

De kunstwerken 'Flight in mind' en 'Gewond, maar steeds overeind tegenover het onbegrijpelijke'.
Jan Aelberts De kunstwerken 'Flight in mind' en 'Gewond, maar steeds overeind tegenover het onbegrijpelijke'.

Hoop en dialoog

Op het Schumanplein huldigde Koning Filip het kunstwerk 'Gewond, maar steeds overeind tegenover het onbegrijpelijke' in. Dat staat er niet alleen voor de slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Brussel, maar ook voor al wie door terreur getroffen werd. Het monument bestaat uit twee roestvrije, stalen platen die tegenover elkaar liggen en naar elkaar toe omhoog rijzen, maar elkaar net niet raken. "De ruimte ertussen toont dat er steeds plaats is voor hoop en dialoog, ondanks al het geweld", zegt Jean-Henri Compère, de kunstenaar die het werk maakte. Onderaan de platen bracht hij ook krassen en inkepingen aan. "Een symbool voor de littekens en diepe wonden die de aanslagen veroorzaakt hebben." (DCFS/RDK)