Twaalf jaar cel voor serieverkrachter die actief was rond ULB

De rechtbank in Brussel oordeelde dat Yassine B. (44) als een echt seksueel roofdier gehandeld heeft.
Rv De rechtbank in Brussel oordeelde dat Yassine B. (44) als een echt seksueel roofdier gehandeld heeft.
De 44-jarige Yassine B. is dinsdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot 12 jaar cel voor een reeks verkrachtingen en aanrandingen van de eerbaarheid. Hij moet zich ook vijf jaar ter beschikking houden van de strafuitvoeringsrechtbank.

De man, een oud-chauffeur van de MIVB, sloeg tussen juli 2016 en november 2019 meermaals toe. Dat deed hij na zijn uren als buschauffeur bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij rond de campus van de Université Libre de Bruxelles (ULB), waar hij met name dronken studentes uitzocht. De man gaf zich uit als taxichauffeur en bood aan om hen naar huis te voeren, maar beroofde ze van hun vrijheid en verkrachtte ze. Een studente deed haar verhaal op de Facebookpagina van ULB Confessions. Ze diende klacht in en het onderzoek kwam in handen van het parket van Doornik. Al snel bleek er een link te zijn met een resem aanrandingen en verkrachtingen in Brussel in de periode 2016 – 2019. Het onderzoek wierp al snel zijn vruchten af en kort na de feiten in november werd Yacine B. (44) opgepakt nadat een van zijn slachtoffers in een bos in Watermael-Bosvoorde een politiepatrouille kon waarschuwen tijdens een van zijn rooftochten. DNA-onderzoek deed de rest. 

De beklaagde heeft als een echt seksueel roofdier gehandeld. Steeds ging hij op dezelfde manier te werk. De feiten getuigen van een enorm misprijzen voor de fysieke, psychische en seksuele integriteit van zijn slachtoffers. Hij is dan ook een reëel gevaar voor de samenleving en moet voor geruime tijd uit deze samenleving gebannen worden

Rechter

Het parket vorderde drie weken geleden tien jaar cel. De rechtbank deed er nog twee jaar bij. “De beklaagde heeft als een echt seksueel roofdier gehandeld. Steeds ging hij op dezelfde manier te werk. De feiten getuigen van een enorm misprijzen voor de fysieke, psychische en seksuele integriteit van zijn slachtoffers. Hij is dan ook een reëel gevaar voor de samenleving en moet voor geruime tijd uit deze samenleving gebannen worden”, aldus de rechtbank.  Zelf bekende Y.B. twee verkrachtingen en één aanranding. De rechter achtte hem echter over de hele lijn schuldig. De rechtbank was bovendien zeer pessimistisch met betrekking tot het recidivegevaar. “Beklaagde heeft slechts een heel beperkt schuldinzicht. Dit getuigt van weinig empathie voor het leed dat hij de slachtoffers heeft toegebracht” 

Ook MIVB krijgt schadevergoeding

Opvallend: de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB krijgt een schadevergoeding van 15.000 eiro  omdat haar reputatie werd geschaad. De serieverkrachter gaf zich telkens uit als Collecto-, taxi of Uberchauffeur en droeg telkens zijn MIVB-uniform. “Hij heeft een grote onzekerheid teweeggebracht bij mensen die vertrouwen hebben in het personeel van de MIVB en die op een veilige manier willen thuisgeraken.” Twee van de negen slachtoffers stelden zich burgerlijke partij. Ze kregen respectievelijk 5.000 en 25.000 euro schadevergoeding. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • alfred cool

  Veel te weinig is deze straf voor deze misdaden .Allez hij komt er weer spotgoedkoop van af . Die komische opera van een gerecht leert nu eens niks bij hé ! Schandalig en dan zou je voor zulke instelling nog respect moeten tonen, mensen toch !

 • Ward Berden

  12 jaar is al te weinig voor 1 enkele verkrachting, hier durven ze er nog niet bij zeggen hoeveel het er nu eigenlijk waren. Door onze straffeloosheid komt deze gangster na 8 jaar vrij om die vrouwen en meisjes in hun gezicht opnieuw uit te lachen.

 • Pascale Janssens

  12 jaar cel dus na 4 jaar is hij vrij dankzij wet Lejeune en dan zal hij terug herbeginnen.

 • Louis Heyens

  12 jaar cel voor 8 gekende "fysieke" slachtoffers, dat is 1,5 jaar per slachtoffer. Waar was het ook weer dat men voor één verkrachting 25 jaar cel kreeg en o ja, daar telde elke verkrachting door dezelfde persoon gepleegd als een 25-jarige straf. Dus 8 x 25 jaar zou dus 200 jaar zijn en daar kan ik me in vinden. Trouwens, buiten de fysieke slachtoffers heeft hij voor onrust en angst in de buurt gezorgd en daardoor een deel van de samenleving verpest.

 • stefan crama

  12 jaar zou een gepaste straf zijn als deze volledig uitgezeten worden, helaas vrees ik van niet gezien ons gerecht.