Tours door Molenbeek populair

RONDLEIDINGEN ZIJN MOMENTEEL HELEMAAL VOLGEBOEKT

De deelnemers op het Gemeenteplein in Molenbeek, waar ook de familie Abdeslam woont.
Jan Aelberts De deelnemers op het Gemeenteplein in Molenbeek, waar ook de familie Abdeslam woont.
Veertig mensen die vrijwillig Oud-Molenbeek bezoeken, het lijkt na de voorbije terreurweken onwaarschijnlijk. Toch heeft Molenbeekkenner Hans Vandecandelaere zaterdag opnieuw een grote groep mensen door de wijk gegidst. "Omdat Molenbeek méér is dan Salah Abdeslam. Hier is veel ellende, armoede, salafisme, maar er gebeuren ook fantastische dingen."

De tour start aan de Vlaamsepoort, de brug die over het kanaal loopt en Molenbeek met Brussel-Stad verbindt. Een symbolische grens die jaren geleden vrijwel niemand overstak. "Vandaag is het een heel ander verhaal", vertelt gids en schrijver van het boek 'In Molenbeek' Vandecandelaere. "De kanaalzone gaat erop vooruit. Neem nu de komst van het hotel Meininger op de Henegouwkaai. Dat brengt sinds het in 2013 de deuren opende heel wat mensen naar Molenbeek: toeristen en studenten die op een betaalbare manier Brussel willen verkennen. Soms stappen ze een halte te ver van de tram en staan ze pal in Oud-Molenbeek. Een flinke boost voor het toerisme. En de grens met Brussel-Stad vervaagt. Het zou mooi zijn als aan de kant van Molenbeek straks een Belgisch café de deuren opent, en aan de overkant een Marokkaans Theehuis."


Dat Molenbeek méér is dan de familie Abdeslam, theehuizen en moskeeën, bewijst de tour al snel. De groep passeert langs bloeiende zaken en hier en daar zelfs een eerste hippe eettent. Veel meer dan enkel nacht- en telefoonwinkels. Tijdens de pauze, na twee uur stappen, wordt er bier geschonken in café La Rose Blanche. Achter de toog een oude Griek, aan de houten tafels Vlamingen, Brusselaars en Marokkanen.


Ook Dirk Van Roy volgt de tour. "Ik ben zelf gids, maar dan in Brussel-Stad. Op dit moment ben ik technisch werkloos. De toeristen blijven weg, mijn rondleidingen zijn al tot eind december geannuleerd. De terreurdreiging schrikt veel van mijn klanten, vooral Britten en Amerikanen, af. Het is grappig dat een tour door Molenbeek nu wél zo populair is. Het nieuws heeft mensen nieuwsgierig gemaakt."


"Ik woon al mijn hele leven in Brussel, en ben nu inderdaad benieuwd naar wat Molenbeek te bieden heeft", vertelt de 73-jarige Ludovic Vandeputte. Hij neemt voor het eerst echt de tijd voor een bezoek aan de gemeente. "Ik ben gepensioneerd en woon in het rijke Woluwe, een héél andere wereld dan die van Oud-Molenbeek. Omdat ik geluk heb gehad in mijn leven, probeer ik nu wat terug te geven. Als vrijwilliger knap ik onbewoonbaar verklaarde huizen op. Daarvan staan er veel in Molenbeek. De leegstand is enorm. Het gaat om zo'n 45.000 woningen in Brussel. En er is nood aan evenveel sociale woningen. Werk zat, dus. Ik kijk hier wel de ogen uit. Vooral de immens treurige flatgebouwen vallen op, slecht geïsoleerd en bouwvallig. Dat is geen huis voor mensen."

Een bezoek aan één van de chiquere winkels.
Jan Aelberts Een bezoek aan één van de chiquere winkels.

Huisjesmelkers

"Wonen ís een probleem in Molenbeek", zegt Vandecandelaere. "Er zijn te weinig goede huizen. De huisjesmelkers kunnen alles verpatsen. Mensen wonen op zolders en in kelders, in achtergebouwtjes en zelfs in een garagebox als het moet. Toch duiken ondertussen wel steeds meer mooie appartementen op, of worden oude industriepanden omgebouwd tot prachtige lofts. Hier beweegt echt wel wat."


Ook Ellen Geerts (35) volgt de gids. "Ik woon zelf in Molenbeek, aan Zwarte Vijvers, niet ver van het geteisterde Ossegem. Het is niet altijd makkelijk hier als vrouw alleen over straat te lopen. Je wordt nagefloten en nageroepen en 's avonds laat voel ik me zeker niet altijd veilig hier. Waarom ik er dan toch woon? In Molenbeek kan je nog een betaalbaar appartement vinden, en je bent vlakbij het centrum. In zeven minuten fiets ik van de Beurs naar huis."


"Niemand ontkent dat er problemen zijn. Ook ik niet. Maar het is niet omdat Salah Abdeslam in Molenbeek groot geworden is, dat je iedereen die er woont over dezelfde kam moet scheren", vertelt Vandecandelaere. "In de wijk Oud-Molenbeek wonen 18.500 mensen, het is zo ongeveer het dichtst bevolkte gebied in Europa. Tel daar Molenbeek-West bij, en je spreekt over 31.000 mensen, een stad in een stad. Maak daar alstublieft geen karikatuur van."


Wie Molenbeek zelf wil bezoeken, zal dat voorlopig op eigen kracht moeten doen. De rondleidingen zijn volgeboekt.

Gids Hans Vandecandelaere aan de Vlaamse Poort.
Jan Aelberts Gids Hans Vandecandelaere aan de Vlaamse Poort.
De cafébaas van La Rose Blanche is een Griek.
Jan Aelberts De cafébaas van La Rose Blanche is een Griek.