Tot 5 jaar cel voor mensensmokkelaars die actief waren in Maximiliaanpark

Het Maximiliaanpark in Brussel.
Tim Dirven Het Maximiliaanpark in Brussel.
De Brusselse correctionele rechtbank heeft acht Eritreeërs en Soedanezen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 jaar tot 5 jaar. De mannen vormden volgens de rechtbank een criminele organisatie die tussen juli en oktober 2018 enkele tientallen mensen naar het Verenigd Koninkrijk smokkelde. Voor haar activiteiten deed de organisatie bovendien een beroep op Belgische burgers die de smokkelaars en hun slachtoffers hielpen door hen logement en vervoer te verschaffen. Die mensen werden echter niet vervolgd.

Het onderzoek ging van start toen de politie op 23 juli 2018 een aantal ‘personen in onwettig verblijf’ arresteerde bij een gerichte politieactie in het Maximiliaanpark en Brussel-Noord. Verder onderzoek leidde de speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) naar een vermoedelijk netwerk van mensensmokkelaars dat transmigranten ronselde in het Maximiliaanpark.

De transmigranten moesten vanuit Brussel de trein nemen naar Rochefort-Jemelle om vervolgens te voet via een van de vele oude spoorlijnen -de zogenaamde "Ravel-route”- naar de parking van Wanlin langs de E411 stappen. Een traject van circa 15 kilometer.

Tussen 500 en 2.500 euro
Daar verstopten de smokkelaars hun slachtoffers van Soedanese en Eritrese nationaliteit vaak in gevaarlijke en erbarmelijke omstandigheden in de laadruimte van vrachtwagens of koelwagens. Als eindbestemming hadden ze het Verenigd Koninkrijk. Afhankelijk van de transmigrant en het type transport (gewone vrachtwagen of koelwagen) vroegen de smokkelaars prijzen van 500 tot 2.500 euro. Tussen juli en begin oktober zouden ze zo verschillende transporten georganiseerd hebben.

Burgerplatform verontwaardigd
Daarbij kregen de smokkelaars vaak de hulp van Belgische burgers die voor onderdak en transport zorgden. Dat leidde op 7 oktober ook tot minstens vier huiszoekingen bij vier families die migranten opvangen, in Sint-Gillis, Watermaal-Bosvoorde en Luik. Het Burgerplatform voor de steun aan vluchtelingen toonde zich toen zeer verontwaardigd over die politie-invallen. Omdat de Belgische burgers geen lucratieve bedoelingen hadden, werden ze door het parket niet vervolgd.

De acht leden van de criminele organisatie werden wel vervolgd en werden vandaag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 jaar tot 5 jaar en geldboetes van 2.288 tot 6.032 euro.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lieve vanderstraeten

  En die ngo’s die alle illegalen oppikken en droppen in de landen van Europa, wat zijn die, ze brengen, en vervoeren tenslotte illegalen, wat verboden is!

 • Patrick Vandeputte

  Als ze daar geen (financieel) voordeel aan hadden hebben ze niets strafbaars gedaan, Etienne.

 • Gino Denil

  Het blijft laakbaar natuurlijk. Maar zij kregen wel voor elkaar wat Francken niet kon. Ze terug het land uit krijgen.

 • Etienne De Bondt

  Waw nu zullen ze het wel laten na die zware straffen. En waarom die belgen niet vervolgen? Hebben die geen strafbare feiten gedaan?