Te koop op rommelmarkt: zweefvliegtuig

OBJECT OP VOSSENPLEIN LOKT ANTIQUAIRS EN TOERISTEN KOSTPRIJS: 3.000 EURO

De zweefvlieger op de rommelmarkt heeft heel wat bekijks.
Baert Marc De zweefvlieger op de rommelmarkt heeft heel wat bekijks.
Bezoekers van de rommelmarkt op het Vossenplein botsten woensdagochtend op een wel heel speciaal object. Temidden van de antieke meubels en tweedehandskleding stond er een zweefvliegtuig opgesteld. Kostprijs: 3.000 euro. Tegen de middag was het object al verkocht.

Al meer dan een eeuw lang komen bezoekers uit Brussel en ver daarbuiten af op de tweedehandsspullen die op het Vossenplein in de Marollen aangeboden worden. Woensdagochtend bracht handelaar Rachid Elbaizrote een zweefvliegtuig mee naar de bekendste vlooienmarkt van het land. Het vliegtuigje van Aero-club Universitaire de Louvain is een achttal meter lang en heeft een vleugelbreedte van 13 meter.


"Mensen die er mee willen vliegen, moet ik teleurstellen, het toestel zal alleen als decoratie kunnen gebruikt worden", aldus Elbaizrote. "Al van 's morgens vroeg zijn hier heel wat antiquairs langsgekomen om het toestel te bekijken. Dat nieuws verspreidt hier trouwens heel snel. Enkele uren later snelden ook al antiquairs van het hele land toe. Ook toeristen waren geïnteresseerd in het toestel. Er zijn nog nooit zoveel foto's genomen van een van mijn waren", aldus nog de man.


Antiquair Frank Sys van antiekwinkel Passage 125 in de Blaesstraat werd om 7 uur 's morgens al uit zijn bed gebeld over het unieke object. "Een bevriende collega meldde mij de ontdekking en ik ben direct een kijkje gaan nemen. Het toestel is impressionant, maar tegelijk zit er geen emotie in. Ik heb een bod gedaan, maar waarschijnlijk lag dat onder de vraagprijs. Waarschijnlijk is het toestel verkocht aan een eigenaar van een restaurant of een bar om het bijvoorbeeld aan het plafond op te hangen."

Antiekhandelaar Frank Sys.
Baert Marc Antiekhandelaar Frank Sys.

Hoogdagen voorbij

Volgens de antiquair zijn de hoogdagen van de rommelmarkt op het Vossenplein voorbij. "Vroeger waren er heel wat interessante dingen te vinden, nu moet je tussen de rommel al echt geluk hebben om iets waardevol te ontdekken, maar eens om de zoveel tijd heb je wel prijs. "Zo heb ik ooit een buffetpiano voor 200 euro op het Vossenplein gekocht. Een dag later vroeg een pianist mij of hij er even op mocht spelen en of hij dan een bod mocht uitbrengen. Hij bood 20.000 euro, ik vertrok geen spier, vroeg 25.000 euro en even later was de deal beklonken. Blijkbaar was het niet zomaar een buffetpiano, maar een van een waardevol merk. Van collega's heb ik gehoord dat er ooit iemand een Picasso op de vlooienmarkt heeft gevonden. Een andere collega had ooit een kast voor 50 euro gekocht. Bleek later dat er in een van de lades meer dan een miljoen euro in zat. Heel af en toe zijn er van die magische momenten op het Vossenplein, en vind je tussen alle rommel een pareltje. Je moet dan wel vroeg uit de veren kunnen, de beste deals worden om zes uur 's morgens of zelfs daarvoor gedaan."

"Indrukwekkend"

Verkoper op rust Marcel Crame (70) heeft de afgelopen 35 jaar veel gezien op het Vossenplein, maar ook voor hem is de komst van een zweefvliegtuig een unicum. "Ik heb 35 jaar gewerkt op de foor, maar dit is best indrukwekkend. Momenteel is het met de verkoopsites op het internet wel allemaal wat minder. In een ver verleden heeft hier een kajak van vijf meter lang te koop gestaan. Het vreemde is toen dat die kajak op een gegeven moment gestolen werd en niemand het heeft opgemerkt. Ook is hier ooit een kermisattractie te koop aangeboden. Dat was een tent van 90 jaar oud die in elkaar moest gezet worden. Het ding was gigantisch en had een diameter van meer dan acht meter." Volgens Crame is de vlooienmarkt op het Vossenplein wat van zijn pluimen aan het verliezen. "Het is hier nog steeds een fantastische plek, maar voor echte interessante spullen gaan de antiquairs momenteel naar de brocante van Waterloo."