Te groot besteld: brandweer moet bijna 400 kilo kledij weggooien (en doorverkopen kan niet omwille van het logo)

De brandweer moet kledij weggooien.
Baert Marc De brandweer moet kledij weggooien.
De Brusselse brandweer zal volgende week niet minder dan 400 kilogram nieuwe, maar onbruikbare, kledij weggooien. Het gaat onder meer om erg grote maten, die door bijna niemand gedragen kunnen worden.

Volgens Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer (DBDMH), gaat het om kledij die in de loop der jaren is opgestapeld en niet verkocht kan worden omdat het logo van de Brusselse brandweer erop staat. De woordvoerder zegt dat er onder meer kledij van 7XL en 6XL - zeer grote maten dus - tussenzit, waarvan sommige stukken tien tot twaalf jaar geleden aangekocht werden. Omdat de kledingstukken wegens het brandweerlogo niet doorverkocht konden werden, werden ze in een ruimte opgeslagen en nu is beslist om die leeg te maken.

Derieuw wijst erop dat de brandweer vroeger kledij in grote aantallen en maten aankocht, waarbij de minder gebruikelijke maten bleven liggen. Intussen is overgeschakeld naar een ander stocksysteem, waarbij aangekocht wordt naargelang de behoeften. De brandweer gaat in de toekomst ook een andere manier van recyclage van kledij onderzoeken, voegde hij er nog aan toe.

Wanbeleid

Voor Brussels parlementslid voor N-VA Mathias Vanden Borre illustreert dit jaren van wanbeleid. “Dit is buiten alle proportie, zeker in budgettair moeilijke tijden”, zegt hij. “Het toont dat het aankoopbeleid bij de Brusselse brandweer reeds jarenlang misloopt en dat er bijzonder weinig politieke controle wordt uitgeoefend. Na een eerdere passage is Pascal Smet (one.brussels) opnieuw bevoegd voor de brandweer. Ik vraag me af of er nog lijken uit de (kleer)kast zullen vallen.”

In de bijzondere commissie over de Brusselse brandweer in het Brussels Parlement bleek uit de getuigenissen dat er jarenlang door nijpend personeelstekort nauwelijks sprake was van een stock- of aankoopbeheer bij de brandweer. Zo werden er bijvoorbeeld bijna geen inventarissen bijgehouden van materieel of kledij, waardoor de bestellingen vaak blind gemaakt werden.

Recyclage?

Intussen zou een Nederlands bedrijf zich wel geïnteresseerd hebben getoond in recyclage van de 400 kilo aan onbruikbare brandweerkledijkondigde Vanden Borre in het Brussels Parlement aan in een vraag aan staatssecretaris Pascal Smet.

Omar Munie en Stichting Dreamfactory zijn naar eigen zeggen “gespecialiseerd in het verwerken en upcyclen van materialen voor grote overheidsinstellingen in NL” zoals Schiphol AirPort, KLM, en de Nederlandse Spoorwegen. “Ik zou erg graag in contact komen met de juiste persoon om de mogelijkheden te bekijken deze brandweerpakken om te toveren tot een prachtig nieuw product zodat deze vervuilingsstroom wegvalt”, schrijft de verantwoordelijke van het bedrijf.

Staat van kazerne

In zijn vraag ging het N-VA-parlementslid ook in op wat hij “de erbarmelijke staat van de brandweerkazernes” noemde. Hij verwees naar het feit dat in de hoofdkazerne van de brandweer al een tiental dagen geen verwarming is in de rustzalen en omkleedruimten, terwijl de temperaturen rond het vriespunt schommelen. “Het is onaanvaardbaar en volgens mij tegen de arbeidswetgeving dat mensen die zich dagelijks inzetten voor onze veiligheid en gezondheid in dergelijke omstandigheden op adem moeten komen.”

Pascal Smet bevestigde in zijn antwoord dat in de hoofdkazerne momenteel een gasketel wordt vervangen, maar voegde eraan toe dat er een back-up voorzien werd zodat de brandweermensen toch nog over warm water zouden beschikken om zich te wassen en te douchen. Hoelang de hinder nog zou duren, vermeldde hij niet.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • wim CLAES

    geef ze dan weg aan Afrikaanse korpsen, die zitten er echt niet mee dat er Brussel opstaat en kunnen het goed gebruiken.

  • Daniel Wouters

    Kledij genoeg ander materiaal te weinig bij de brandweer,bij justitie,,bij landsverdediging,typisch België.

  • Filiep Lapeire

    Geen enkel probleem toch als de geldstroom vanuit Vlaanderen maar niet geblokkeerd word.