Taxisector floreert dankzij terreur

TOT 300 PROCENT MEER AANVRAGEN SINDS VERHOGING DREIGINGSNIVEAU

De Brusselse taxi's rijden weer massaal uit.
Foto Baert Marc De Brusselse taxi's rijden weer massaal uit.
Sinds het optrekken van het dreigingsniveau naar niveau 4 hebben de Brusselse taxichauffeurs aanzienlijk meer klanten gekregen. De bezettingsgraad steeg op piekmomenten zelfs met 300 procent. De taxisector heeft daarom zijn ploegen versterkt en ook de volgende dagen zullen er extra chauffeurs rondrijden. "We zijn ervan bewust dat we op dit moment maatschappelijk het verschil kunnen maken", klinkt het.

De Brusselse taxichauffeurs hebben het de afgelopen dagen bijzonder druk gehad. Sinds het stijgen van het dreigingsniveau naar de vierde graad en het afschaffen van het metronet pikken de taxichauffeurs de ene na de andere klant op. Taxi Bleus had begin deze week 25 à 30 procent meer oproepen dan normaal en op het piekuur waren het er zelfs 300 procent meer. Taxis Verts heeft sinds vorig weekend zelfs drie keer meer oproepen.

Plicht

"We hebben sinds dit weekend al onze ploegen versterkt. Aan al onze taxichauffeurs hebben we gevraagd om hun diensten ten opzichte van de Brusselaars aan te bieden. We vinden het onze plicht om op dit moment op maatschappelijk vlak het verschil te maken", aldus Courtoy van Taxis Verts.


Ook nu de metro's terug rijden krijgen de taxichauffeurs nog veel aanvragen binnen. "We blijven de komende dagen hoe dan ook in versterkte bezetting rijden en zullen dag per dag kijken hoe de situatie evolueert", vertelt Courtoy. "ik heb de chauffeurs wel gevraagd om prioriteit te geven aan klanten met noodsituaties. Zo krijgen klanten die de taxi gebruiken voor medische redenen of personen met een beperkte mobiliteit voorrang. Daardoor moeten sommige klanten langer wachten dan normaal, maar de meesten hebben daar begrip voor."


De politie heeft de taxibedrijven ook geen bijzondere instructies gegeven. "Wie ons beroep uitoefent, heeft geleerd waakzaam te zijn. Chauffeurs zijn niet bang om achter het stuur te kruipen in Brussel op dit moment. Iedereen is zich bewust van de toegevoegde waarde die we kunnen betekenen in deze periode."