Taxibedrijf eist stopzetting activiteiten Uber

Het taxibedrijf Taxis Verts en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben voor de rechtbank van koophandel weer geëist dat Uber zijn activiteiten stopzet.

Dit voorjaar had de Franstalige Brusselse handelsrechtbank al een vonnis uitgesproken waarbij Uber het bevel kreeg zijn activiteiten van personenvervoer te stoppen. Dat vonnis was echter bij verstek uitgesproken en Uber tekende onmiddellijk verzet aan. Ook vroeg het bedrijf dat de zaak voor een Nederlandstalige rechtbank zou gepleit worden. Taxis Verts meent dat ze dezelfde activiteiten dan Uber uitoefent. "Taxis Verts is een telefooncentrale die samenwerkt met taxi-exploitanten en vervoer ter beschikking stelt van klanten die daarnaar vragen", zei meester Jean-Yves Cerckel.

Bezoldigd vervoer

"Uber stelt via zijn applicatie vervoer ter beschikking van personen die een bepaald traject willen afleggen. Het gaat daarbij niet om carpoolen, zoals Uber beweert, want zowel Uber als de chauffeur willen er geld aan verdienen. Uber heeft zelf voor de politierechtbank toegegeven dat het om bezoldigd vervoer gaat. Van ons is Uber welkom als concurrentie, maar dan wel volgens de wettelijke regels. Nu is er immers sprake van concurrentievervalsing." Taxis Verts vraagt dan ook een verbod op het personenvervoer door Uber en een dwangsom van 10.000 euro per vastgestelde inbreuk. Volgende week komen de advocaten van Uber aan bod. (WHW)