Syrische familieclans veroorzaken vechtpartijen Schaarbeek

Het Koninginneplein in Schaarbeek.
Google Streetview Het Koninginneplein in Schaarbeek.
In Schaarbeek hebben afgelopen zondag twee grote vechtpartijen plaatsgevonden. Daarbij werden volgens het parket van Brussel drie verdachten aangehouden. Na verder onderzoek blijkt het, net als in augustus, te gaan om twee Syrische families die het met elkaar aan de stok kregen. 

De politie van zone Brussel-Noord rukte zondagavond omstreeks 18 uur  uit voor een vechtpartij in de Koninklijke Sinte-Mariastraat. Aan dat gevecht namen ongeveer vijftien mensen deel. Agenten hielden een onder hen aan.  De man werd ter beschikking van het parket gesteld. 

Drie uur later kreeg de politie opnieuw een oproep over een vechtpartij, op het Koninginneplein dit keer. Er zouden maar liefst vijftig vechtersbazen aanwezig geweest zijn. Buurtbewoners hoorden losse schoten, maar later bleek het om bommetjes te gaan. Enkele wagens werden daarbij wel beschadigd. Twee mensen werden aangehouden en eveneens ter beschikking gesteld van het parket van Brussel.

Syrische families

In augustus vond er haast een vechtpartij plaats in de Koninklijke Sinte-Mariastraat. Daarbij kregen twee Syrische families het om een onbekende reden aan de stok met elkaar. Meerdere politiepatrouilles werden uitgestuurd, en die kwamen toen net op tijd tussenbeide. Daarbij werden negen mensen aangehouden.

Volgens waarnemend burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne zijn de politiediensten op de hoogte van de vele ruzies in de omgeving. “Het gaat hier om een conflict tussen twee familieclans die alles graag oplossen in het openbaar, zonder enig respect voor de veiligheid en rust. We zitten met een pak bezorgde burgers en we willen hen tonen dat de politie klaar staat wanneer het nodig is.”

Gevolgen

“Deze acties zullen nu en in de toekomst stevig onderdrukt worden”, zegt Jodogne. De burgemeester gaf sociale werkers en de politiediensten de opdracht om uit te zoeken waarom de families de ruzies op deze manier oplossen, om zo het probleem grondig te kunnen aanpakken. 

Ook bevestigt Jodogne dat er meer gepatrouilleerd zal worden in de wijk en dat de betrokkenen niet ongestraft zullen blijven. Het Brussels parket zal volgens haar gevolg geven aan de feiten. Audrey Dereymaker, woordvoerster van politiezone Brussel-Noord zegt dat de samenwerking tussen hen en het parket in dit dossier opnieuw toegenomen is.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Toon Schouteden

  Der uit met dat soort krapuul en nooit meer Europa binnen.

 • Paul Clercq

  De soiciale werkers die op patrouille gaan zullen dit wel oplossen,geen probleem

 • Vercruyssen Willy

  Daar het conflict in Sierie er niet meer is stantepe terug sturen dan kunnen ze ginds hun vetes uitvechten

 • Eva Munet

  Ik ben de culturele verrijking kotsbeu!

 • Marc Rooms

  oppakken en op hun kosten het vliegtuig op enkele reis naar hun thuisland en het is opgelost, waarom moeten wij ons daar iets van aantrekken. zonder pardon, buiten.