Syriëstrijdster Yousra B.S. die opriep tot aanslag tijdens viering van Rode Duivels opnieuw in de cel

Yousra B.S. zou in juli 2018 hebben opgeroepen om een aanslag te plegen op de Brusselse Grote Markt, tijdens de terugkeer van de Rode Duivels.
photo_news Yousra B.S. zou in juli 2018 hebben opgeroepen om een aanslag te plegen op de Brusselse Grote Markt, tijdens de terugkeer van de Rode Duivels.
Syriëstrijdster Yousra B.S. is opnieuw onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat ze plannen zou hebben gemaakt om naar het buitenland te vertrekken. Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. 

De vrouw verbleef in 2015 en 2016 al in Syrië en zou er aan de zijde van IS gestreden hebben. Yousra B.S. is de oudere zus van Firdaous B.S., die in mei 2017 zelf naar Syrië vertrok en in oktober 2017 gerepatrieerd werd. Bovendien zou de vrouw ook opgeroepen hebben om een aanslag te plegen bij de terugkeer van de Rode Duivels in 2018.

Kort voor de Rode Duivels op 15 juli op de Brusselse Grote Markt hun derde plaats op het WK kwamen vieren, verscheen er op de berichtendienst Telegram een oproep om een aanslag te plegen tijdens dat WK-feest. Onderzoek van informatica- en telefoongegevens wees uit dat de oproep naar alle waarschijnlijkheid geplaatst werd door Yousra B.S. uit Ukkel, die destijds 25 jaar oud was.

De jonge vrouw werd toen in de gaten gehouden door de Staatsveiligheid omdat ze in juli 2015 afreisde naar Syrië, om er de strijders van Islamitische Staat te vervoegen. In mei 2017 werd ze al eens opgepakt omdat ze plannen zou hebben gesmeed om opnieuw te vertrekken. 

Yousra B.S. ontkende dat ze de oproep had geplaatst, maar werd in verdenking gesteld voor deelneming aan activiteiten van een terroristische groepering en aanzetten tot het plegen van terroristische daden, en onder aanhoudingsbevel geplaatst. In maart 2019 werd ze onder elektronisch toezicht geplaatst.

Doel van de geplande reis? 

In augustus verwees de raadkamer haar door naar de correctionele rechtbank, weliswaar enkel voor haar verblijf in Syrië in 2015 en 2016. Onlangs werd ze opnieuw opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat er aanwijzingen waren dat ze opnieuw van plan was naar het buitenland te vertrekken. Wat het doel van haar reis was, is niet duidelijk. 

 Yousra B.S. is de oudere zus van Firdaous B.S. (15), die in mei 2017 zelf naar Syrië vertrok, net op het moment dat Yousra opgepakt werd. Zij deed dat als bruid van Mehdi Atid, de gescheiden vader die zijn 3-jarige dochter Yasmine aan haar moeder ontrukte. Atid is intussen omgekomen en Firdaous werd in oktober 2017 uit Turkije gerepatrieerd en in een gesloten jeugdinstelling geplaatst. De kleine Yasmine kon uiteindelijk in november 2018 naar België teruggehaald worden. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • luc verriest

    En dat loopt hier nog altijd rond, met een enkelbandje? Zijn ze daar bij justitie echt zot?

  • Margaretha Mestdagh

    Volgens mij is dat niet verboden, Wim ELBERS. Toch niet voor mij en waarschijnlijk ook niet voor jou. Maar wel voor degenen die er in het verleden bij IS hoorden, die hun ideologie voor waar aanvaarden, voor degenen die een gevaar zijn en terrorisme verheerlijken en ertoe willen aanzetten.