Stukje New York in Brussel: café Booze ‘n Blues verzamelt al jaren de raarste voorwerpen

café booze 'n blues
Baert Marc café booze 'n blues
Tussen café en antiquair is Booze ‘n Blues een stukje Amerika dat al 20 jaar in Brussel gevestigd is. De Brusselse Eddy Courouge, die er oorspronkelijk mee begonnen is, ging vorig jaar met pensioen. Hij wou het café enkel verkopen op één voorwaarde: dat de nieuwe eigenaars niets veranderden aan de ziel.

Booze ‘n Blues in de Rijkeklarenstraat in Brussel is een ware schatkist van Ali Baba. De vorige uitbater Eddy Courouge heeft 20 jaar lang de meest vreemde spullen in de Brusselse rommelmarkten verzameld. Zo kan je hier een origineel paneel van het Atomium terugvinden, een waarzeggersautomaat op de bar en de originele ster van Expo 58. De passie van Eddy was enerzijds Brussel en anderzijds ook Amerika. Hoewel hij er zelf nooit naartoe is geweest, was het altijd zijn droom om een soort New Yorks bruin café te hebben. Waar je de mysterieuze en donkere sfeer kan opsnuiven met een sigaar en blues en rock op de achtergrond. Zo heeft Eddy eigenlijk zijn eigen stukje Amerika in Brussel gemaakt. 

Antiek toestel dat voor 20 cent je toekomst voorspelt
Baert Marc Antiek toestel dat voor 20 cent je toekomst voorspelt

Ziel behouden

Vorig jaar in oktober wou Eddy met pensioen gaan. In een café werken is vermoeiend en tijdrovend. Hij wou zijn ‘baby’ wel enkel aan mensen verkopen die de ziel van het café wouden behouden. Zo is Yvan De Baets van Brasserie de la Senne in het verhaal gekomen. “Ik was al jaren klant van Booze ‘n Blues en ging er ook met klanten iets gaan drinken, toen Eddy vroeg of dat ik het café wou overkopen, moest ik niet lang nadenken.” Brasserie de la Senne kon het wel niet alleen overkopen en zo nam Yvan vijf Amerikaanse vrienden mee op de boot. “Onze vijf Amerikaanse vrienden die zowat overal in Amerika café’s hebben, nam ik ook altijd mee naar Booze ‘n Blues als ze in Brussel kwamen. Zij waren zelf onder de indruk dat Eddy zo’n typische sfeer van een Amerikaans café kon creëren in Brussel en wouden ook meteen deelnemen aan het project.” 

Zo hebben Eddy, Brasserie de la Senne en de vijf Amerikaanse caféhouders een deal gesloten. Het café moest de ziel behouden die Eddy 20 jaar lang heeft gebouwd. “Hij vreesde dat als iemand het café overnam, die persoon er een andere sfeer in ging steken. Met Brasserie de la Senne en onze Amerikaanse partners kon hij ons vertrouwen dat we dat ook als doel hadden. Alles is hier uiteindelijk gerelateerd aan het leven van Eddy en dat kan je niet zomaar weggooien.” Eddy komt zelf nog regelmatig om iets te drinken in zijn café. “Hij is altijd blij om te zien dat het intact is gebleven”, zegt Yvan. 

Vanaf september zal er zoals Eddy ook vroeger gepland had, elke eerste donderdag van de maand concerten zijn bij Booze ‘n Blues. Daarnaast zal er dan ook een vernieuwde bierlijst en bourbon zijn, een knipoog naar Eddy en zijn liefde voor Amerika. 

Originele ster van Expo 58
Baert Marc Originele ster van Expo 58
café booze 'n blues
Baert Marc café booze 'n blues
Een stuk van een bol van het atomium
Baert Marc Een stuk van een bol van het atomium
Oude jukebox
Baert Marc Oude jukebox1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Tobias Bouten

    Geweldig café