Straatverplegers maken zich zorgen om daklozen: “Zij kunnen zich niet beschermen”

Artsen Zonder Grenzen is bekommerd om het lot van de Brusselse daklozen.
Baert Marc Artsen Zonder Grenzen is bekommerd om het lot van de Brusselse daklozen.
Straatverplegers vzw roept op daklozen te testen op het coronavirus. Deze groep riskeert een haard van besmetting voor anderen te worden. Artsen Zonder Grenzen zal de komende dagen in Brussel een nieuwe opvang op poten zetten. De organisaties maken zich veel zorgen over het lot van mensen die op straat leven.

Daklozen kunnen het advies om thuis te blijven en regelmatig de handen te wassen niet opvolgen. Hen samenbrengen in een opvangcentrum creëert dan weer problemen voor social distancing. En voor zelfquarantaine bij ziektesymptomen zijn er amper opvangplaatsen. Straatverplegers vzw wijst erop dat ook met andere ziektes, zoals schurft en tuberculose, al is gebleken hoe moeilijk epidemieën in een opvangcentrum kunnen worden vermeden. Bijkomend probleem is dat bij het coronavirus besmette personen vaak geen specifieke symptomen vertonen, terwijl ze toch een risico op besmetting voor anderen vormen. Als een dakloze ziek wordt, is het risico op complicaties en een ziekenhuisopname groot, waarschuwt de vzw. “Daarom dringen we aan deze mensen te testen om de besmette personen te kunnen isoleren en de anderen een humane opvang te garanderen. Het is de enige manier om waardige en menselijke opvang voor hen te verzoenen met de maatregelen van de volksgezondheid”, klinkt het.

Kwetsbare groepen

Artsen Zonder Grenzen toont zich zeer ongerust over het lot van de daklozen. “Deze mensen hebben geen manier om preventieve maatregelen tegen het virus te nemen”, zegt coördinator Djoen Besselink van de Belgische projecten. “Ze kunnen hun handen niet wassen of zich niet isoleren van anderen omdat ze geen huis hebben om in te blijven.” Woensdag maakte Artsen Zonder Grenzen al bekend dat ze een triage en opvang met een capaciteit van vijftig bedden zal opzetten voor kwetsbare bevolkingsgroepen in Brussel. Ook het Brusselse Gewest opende al een centrum waar besmette daklozen opgevangen en geïsoleerd kunnen worden. 

artsen zonder grenzen in Brussel
Baert Marc artsen zonder grenzen in Brussel

De medische ngo Dokters van de Wereld, die opkomt voor het universele recht op gezondheid van iedereen, roept de overheid ook op meer aandacht te hebben voor daklozen. “Zij lopen extra risico op blootstelling omdat ze niet in thuisquarantaine kunnen.” De medische activiteiten van de organisatie in de Humanitaire hub, de zorgcentra, de daklozenopvang en de zorgbus blijven operationeel en hebben hun organisatie aangepast aan de verscherpte maatregelen van de regering.

artsen zonder grenzen in Brussel
Baert Marc artsen zonder grenzen in Brussel
artsen zonder grenzen in Brussel
Baert Marc artsen zonder grenzen in Brussel