Staking bij De Lijn om Noordstation op het nippertje afgeblazen: “Maar we blijven ter plaatse trappelen”

Het Noordstation is een toevluchtsoord voor transmigranten.
Baert Marc Het Noordstation is een toevluchtsoord voor transmigranten.
Bij De Lijn wordt vrijdag dan toch niet gestaakt voor de overlast door de migranten aan het Noordstation. De vakbonden hadden een stakingsaanzegging ingediend, maar zien voorlopig af van acties. “Maar de toestand blijft onhoudbaar, we sluiten niets uit”, zegt het socialistische ACOD.

De afgelopen weken werden verschillende stappen ondernomen die de situatie voor de chauffeurs van De Lijn in het Noordstation wat leefbaarder moeten maken. “Zelf voorzien wij in een wachtlokaal met sanitair voor onze chauffeurs en zetten we extra veiligheidspersoneel in”, zegt Tom Van de Vreken van De Lijn. “We verwachten nu ook dat de engagementen rond de extra poetsbeurten en de urinoirs worden nagekomen en dat de politie sterk aanwezig blijft in en rond het station.”

De vakbonden dienden twee weken geleden een stakingsaanzegging in die vrijdag inging. Donderdag was er daarom nog overleg op een ondernemingsraad. Daarna bleek dat voorlopig niet gestaakt wordt. “Maar ik sluit spontane acties toch niet uit”, zegt Marcel Conters van ACOD Openbare Diensten. “De situatie blijft onhoudbaar. Het klopt dat er een lokaal is en enkele veiligheidsagenten, maar dat is het ook. Door de warmte van de laatste dagen was de stank in het station niet te houden. Er zijn ook veel meer vechtpartijen. We hebben het gevoel dat we weer eens ter plaatse blijven trappelen. Onze mensen zeggen dat er pas iets zal veranderen na een zeer ernstig incident.”

Verplaatsing wachtzone

De buschauffeurs klagen al een hele tijd over de overlast door de vele transmigranten in het station. De chauffeurs voelen zich onveilig en er is veel geuroverlast. De haltes van De Lijn liggen op een verdieping tussen het station zelf en de halte van de premetro. In die zone slapen veel transmigranten.

De Lijn deed vorige week al inspanningen voor de chauffeurs. Zo zou er een nieuwe wachtzone komen zodat de buschauffeurs hun buffertijd niet langer in het station moeten doorbrengen. De Lijn wacht daarvoor echter nog op toestemming van de betrokken overheid. Ook daar ziet het ACOD nog problemen opduiken. “Er werd bijvoorbeeld gesproken over het Simon Bolivarplein, maar daar is geen plaats voor al onze bussen”, zegt Conters. “Maar goed, we leven op hoop.”

Op termijn zou de halte zelf verplaatst worden naar het Noordplein voor het station. Dat is echter niet zo eenvoudig omdat daarvoor nog een aantal aanpassingen moeten gebeuren aan de infrastructuur. De Lijn wacht daarvoor nog altijd op groen licht.

De spanningen bij de chauffeurs van De Lijn over het Noordstation slepen al maanden aan. Vorig jaar liet De Lijn op vraag van de chauffeurs de halte al eens tijdelijk verplaatsen naar het Rogierplein. Dat plein ligt echter ver van het Noordstation. Bovendien stonden de bussen toen stil op een busstrook in de Vooruitgangsstraat. De politie dreigde toen met boetes. Na een week raakten De Lijn en het Brussels Gewest het eens over maatregelen om de toestand in het Noordstation te verbeteren en keerden de bussen terug.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.