Stad Brussel roept noodtoestand voor het klimaat uit

De invoering van onder meer een circulatieplan in Brussel is prioritair.
Shutterstock De invoering van onder meer een circulatieplan in Brussel is prioritair.
De stad Brussel heeft de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. De gemeenteraad keurde een motie goed met daarin het engagement om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. In mei had Koekelberg al hetzelfde gedaan.

Aanleiding is deze keer de start van de klimaattop in New York. Het uitroepen van de klimaatnoodtoestand zorgt ervoor dat de stad Brussel verschillende klimaatdoelstellingen op papier zet en dus ook wil naleven. Zo zal het proberen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent terug te dringen ten opzichte van het jaar 1990 en wil het alle gemeentelijke gebouwen op groene energie aansluiten. 27 procent daarvan zou lokaal moeten geproduceerd worden.

De ambities van het Klimaatplan dat de stad in mei 2018 invoerde, moeten versterkt worden. Er werd ook beslist om tijdens evaluaties een panel van zowel burgers als wetenschappers te raadplegen. In overeenstemming met het meerderheidsakkoord wijst de motie nogmaals op het belang van een visie over verschillende beleidsdomeinen heen. De uitvoering in de sector van de sociale woningen en de invoering van het circulatie- en mobiliteitsplan zijn daarbij prioritair. 
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Traescys

  Eindelijk beweegt er wat!

 • danny janssens

  Kan het openbaar vervoer in Brussel nog uitgebreider? Dacht het niet. De lijn, metro, trein keuze zat

 • Georget PAPPENS GEORGET

  Brussel toch.... Jullie hebben geen nagel om te krabben, en dan nog de kosten omhoog halen. Kijk eens hoeveel geld jullie hebben om het te realiseren, in plaats van de burger te verplichten om er voor op te draaien

 • Leo Marien

  Ik heb maar één vraag hierbij, wie financiert deze projecten? De stad Brussel?

 • Rony scheerlinckx

  Met de groenen aan bestuur in Brussel hebben we het laatste nog niet gezien ,het gaat ons heel veel geld kosten ,verzekeringen die alle jaren opslaan met de taks het zelfde en als ze hun goesting krijgen mogen we n bijna nergens meer rijden en als men bedenkt de een snottebel gesteund door de politiek daar voor ge zorgt heeft de mensen geld hun zakken te halen vind ik het nog erger