Spelertjes BX Brussels hebben eigen stek

VOETBALCLUB VAN VINCENT KOMPANY VERHUIST NAAR NIEUW COMPLEX

De jonge spelertjes kunnen zich uitleven op de terreinen langs de Lenniksebaan.
Baert Marc De jonge spelertjes kunnen zich uitleven op de terreinen langs de Lenniksebaan.
Vijf jaar nadat Rode Duivel Vincent Kompany BX Brussels oprichtte, hebben de 380 jeugdspelers eindelijk hun eigen trainingscomplex. De jeugdwerking verhuist van Vorst naar de gloednieuwe sportsite met twee voetbalvelden langs de Lenniksebaan in Anderlecht.

Op 27 maart 2013 maakte topvoetballer Vincent Kompany bekend dat hij ging investeren in voetbalclub FC Bleid-Gaume. Omdat de club in Brussel ging voetballen, veranderde de naam in het seizoen 2013-2014 in BX Brussels. Zijn zus Christel is voorzitster van de club. De bedoeling van Kompany was een sociaal-sportief project te creëren om Brusselse jongeren aan het voetballen te krijgen. Inmiddels telt BX Brussels al ruim 380 jeugdspelers. De jeugdwerking ging op een voetbalcomplex in Vorst aan de slag, waar het de voetbalterreinen met maar liefst vijf andere clubs moest delen. "Dat was vaak niet evident om al onze trainingen in te plannen", zegt Ludo Moyersoen, coördinator van BX Brussels.


En dus is de club maar wat blij dat de 380 jeugdspelers vanaf dit seizoen op een gloednieuw voetbalcomplex op de hoek van de Lenniksebaan met de Pierre Schlosserstraat in Anderlecht mogen spelen. Het complex, dat een kunstgras- en een gewoon voetbalveld telt, werd door de gemeente Anderlecht en het Brussels gewest gebouwd en BX Brussels kreeg de toestemming om er al zeker vijf seizoenen gebruik van te maken. Op termijn zullen ook andere clubs er hun plek krijgen, al blijft BX Brussels wel de hoofdgebruiker. "Dit geeft ons de kans om een volwassen club te worden", aldus nog Ludo Moyersoen. "Hier kunnen we ons eigen ding doen en kunnen we een identiteit creëren. Nu al merken we een enorme toename van het aantal jeugdspelers. We zullen dit seizoen de kaap van 400 spelertjes overschrijden."

Huiswerkklassen

Volgens de coördinator zorgt de verhuis er ook voor dat de club meer de sociale weg kan inslaan. "Naast de voetbalactiviteiten willen we hier ook huiswerkklassen openen en willen we de jongeren in contact brengen met cultuur. Ook willen we meer focussen op tweetaligheid. Zo zullen verschillende trainingen in het Nederlands gegeven worden."


Met de bouw van het voetbalcomplex wil het Anderlechtse schepencollege de hele buurt tussen de wijk Het Rad en de Vijverwijk een boost geven. Naast het complex komen zowat 500 woningen, een nieuwe school en een kinderdagverblijf. De gemeente hoopt met de aanleg van de nieuwe site ook heel wat jonge inwoners van de omgeving aan het voetballen te krijgen.De eerste ploeg van BX Brussels verhuist niet naar het nieuwe voetbalcomplex en blijft haar thuiswedstrijden in Jette afhaspelen.