Sint-Agatha-Berchem: “Propere gemeente, maar vuile burgers”

Grof huisvuil op de Gentsesteenweg
Vanessa Decuypere Grof huisvuil op de Gentsesteenweg
Van planken tot matrassen, je vindt het allemaal op straat in de Gentsesteenweg. Voor de inwoners en handelaars van Sint-Agatha-Berchem is de maat vol. Al maanden wordt er dagelijks grof huisvuil op straat gedumpt. 

Vanessa Decuypere van het KBC verzekeringskantoor aan nummer 1183 heeft nochtans al heel wat mails en telefoongesprekken gehad om de gemeente daarop te wijzen, maar een structurele oplossing blijft echter uit. “Vroeger was er meestal grof huisvuil, na het weekend, maar nu is dat bijna dagelijks dat er iets voor onze gevel staat.” Als ze naar Net Brussel bellen dan komen ze het huisvuil ophalen, maar dan zou er de dag nadien weer iets staan. “Het probleem is: vuil trekt vuil aan en als er geen structurele oplossing gevonden wordt, dan blijft dit aanslepen.”

“Vuile burgers”

Decuypere mailde eerst naar de gemeente waar ze te horen kreeg dat de Gentsesteenweg een bevoegdheid was van het Gewest. Het Gewest wees op zijn beurt met de vinger naar de gemeente en zo begon de typisch Brusselse wie is bevoegd voor wat puzzel. “Ik schreef altijd lange mails naar de gemeente en dan had ik eens gewoon kort naar burgemeester Joël Riguelle (cdH)) gestuurd: ‘Sint-Agatha-Berchem... propere gemeente!’, hij antwoordde daarop: ‘propere gemeente, maar vuile burgers’.”

Voor Decuypere is het afval op straat en onder de boomperken niet goed voor de zaak. “Ik weet niet wat er kan gebeuren, maar er moet een oplossing komen, want na een tijdje wordt het hier een stort.” 

Grof huisvuil op de Gentsesteenweg
Vanessa Decuypere Grof huisvuil op de Gentsesteenweg

Maatregelen 

“Er is ondertussen een klacht ingediend bij Net Brussel, maar ook al komt de ophaaldienst regelmatig, dan wordt er wel elke dag grof huisvuil gedumpt.” Vandaag zou een brigadier van Net Brussel het huisvuil zelf hebben gemeld waarop medewerkers de straat weer kwamen opruimen. 

Saïd Chibani (PS), de bevoegde schepen voor Openbare netheid erkent het probleem op die plaats van de Gentsesteenweg. Voor hem mag men wel niet veralgemenen. “Sinds december zijn er inderdaad werken in een appartement boven de KBC en op straat wordt er daardoor meestal bouwmateriaal achtergelaten.” De schepen die net terug is van zijn vakantie, zou al langer in gesprek zijn met het Gewest om het probleem van grof huisvuil op te lossen. “In andere straten hebben we al camera’s geplaatst, maar voor de Gentsesteenweg, moet het Gewest dat goedkeuren.” Bovendien zou er een onderzoek zijn gestart naar die specifieke plaats aan de KBC. “Ik heb aan de dienst stedenbouw gevraagd om controles uit te voeren in de appartementen die verbouwd worden, daarnaast zijn we bezig met een sensibiliseringscampagne.”

Op de vraag of dit snel opgelost zal geraken, antwoord Chibani : “We doen er alles aan om dit te voorkomen, als het nog eens gebeurt, dan kunnen we nadenken over camera’s, maar dat beslist het College.”

Grof huisvuil op de Gentsesteenweg
Vanessa Decuypere Grof huisvuil op de Gentsesteenweg2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Liliane Grauls

    Ann het is wel de beruchte gentse steenweg ech! Wie wil daar nu wonen?

  • Ann de Turck

    Het “ stortgevoel” op de Gentsesteenweg is niet alleen op nummer 1183 ...kom maar eens een kijkje nemen iets verder op dezelfde steenweg te sint Jans molenbeek # 482 . Onze vensterbank en ons trapje worden gebruikt als toog van allerlei afval en als rustplaats ( soms ook als urinoir). Ook s nachts wordt er soms vuiligheid neergezet rondom de boom of tegen onze gevel ,soms zelfs vuilniszakken gedropt vanuit een auto. Onze gemeente is ook al op de hoogte gebracht van het probleem.